Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht 'Wéér twee gsm-masten in brand, terrorismebestrijder bezorgd'Het bericht 'Wéér twee gsm-masten in brand, terrorismebestrijder bezorgd'

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z06640

2020Z06640

(ingezonden 14 april 2020)

Vragen van de leden Van den Berg en Van Dam (beiden CDA) aan de minister van Veiligheid en Justitie en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over het bericht 'Wéér twee gsm-masten in brand, terrorismebestrijder bezorgd'

Vraag 01:

Bent u bekend met het bericht 'Wéér twee gsm-masten in brand, terrorismebestrijder bezorgd'? 1) 

Vraag 02:

Is de veiligheid van omwonenden van de zendmasten op enig moment in het geding geweest?

Vraag 03:

Hebben de branden gevolgen gehad voor de mobiele bereikbaarheid in de regio, waaronder de bereikbaarheid van alarmnummer 112?

Vraag 04:

Hoe groot is de schade aan beide zendmasten? Wanneer is deze naar verwachting verholpen? Welke kosten zijn hiermee gemoeid?

Vraag 05:

Zijn u naast de branden in de zendmasten in bovengenoemde plaats en die in Nuenen en Liessel nog andere incidenten bij zendmasten en 5G-infrastructuur bekend? 

Vraag 06:

Kunt u bevestigen dat in alle gevallen sprake is van (het vermoeden van) brandstichting? Is uw indruk dat het hier gaat om activisme tegen 5G? Hoezeer is dergelijk activisme bij de autoriteiten in beeld? Is er een link met vermeende complottheorieën rond het Coronavirus? Is er een verband met soortgelijke brandstichtingen zoals bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk?

Vraag 07:

Hoe gemakkelijk is het om schade toe te brengen aan zendmasten en andere onderdelen van de 5G-infrastructuur? Wie is primair verantwoordelijk voor de beveiliging?

Vraag 08:

Zijn deze incidenten voor u reden om, in samenspraak met telecomproviders, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en andere betrokken partijen (bijvoorbeeld gemeenten) de kwetsbaarheid en beveiliging van zendmasten en 5G-infrastructuur opnieuw tegen het licht te houden en (extra) maatregelen te overwegen? Bijvoorbeeld vanwege het ‘copycat-effect’?

Vraag 09:

Is uw indruk dat gemeenten voldoende klaar zijn voor de uitrol van 5G in Nederland, ook waar het gaat om het veiligheidsvraagstuk?

1) Omroep Brabant, 11 april 2020, 'Wéér twee gsm-masten in brand, terrorismebestrijder bezorgd', https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3186872/Weer-twee-gsm-masten-in-brand-terrorismebestrijder-bezorgd.


Gerelateerd


Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/tweede1q/public_html/kamerstuk.php on line 320
Er zijn geen relevante kamerstukken gevonden

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl