Tweedemonitor / Kamervraag / Geweld en seksuele intimidatie in de trein en op het spoorGeweld en seksuele intimidatie in de trein en op het spoor

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z04463

2020Z04463

(ingezonden 6 maart 2020)

Vragen van de leden Özütok, Kröger en Buitenweg (allen GroenLinks) aan de minister van Justitie en Veiligheid over geweld en seksuele intimidatie in de trein en op het spoor

 1. Bent u bekend met de berichten Politie deelt video van man die geslachtsdeel laat zien in trein’, ‘Ruim 200 meldingen seksuele intimidatie in ov’ en ‘Seksuele intimidatie in het OV: de ‘treinrukker’ is overal’? 1)
   
 2. Heeft u meer inzicht in het aantal incidenten van seksuele intimidatie in de trein en op het perron?
   
 3. Worden reizigers in de trein en op de stations voorgelicht over wat ze kunnen doen indien zij worden lastiggevallen? Is er advies aan reizigers? Wat zijn de instructies aan medewerkers om hier zo goed mogelijk mee om te gaan? Is er inzicht in welke situaties (avonden of alleen in een coupé) relatief tot de grootste incidenten leiden?
   
 4. Is de NS bekend met de aanpak en het beleid van andere buitenlandse en internationale vervoerders met betrekking tot seksuele intimidatie in de trein en op het station, of is er op dit gebied sprake van samenwerking? Zo nee, waarom niet?
   
 5. Gebruikt de NS de kennis en expertise van het landelijk coördinatie Centrum seksueel geweld om het beleid rondom seksuele intimidatie in de trein en op de stations te verbeteren? Werken zij samen met dit centrum om gedegen beleid rondom seksuele intimidatie op te stellen? Zo nee, waarom niet?

1) https://www.parool.nl/amsterdam/politie-deelt-video-van-man-die-geslachtsdeel-laat-zien-in-trein~b6a2fafd/

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4989281/200-incidenten-rond-seksuele-intimidatie-het-ov

https://www.volkskrant.nl/mensen/seksuele-intimidatie-in-het-ov-de-treinrukker-is-overal~b41812cb/


Gerelateerd

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl