De Nationale Week zonder Vlees.

2020Z03932

(ingezonden 28 februari 2020)

Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de Nationale Week zonder Vlees.

  1. Heeft u gezien dat de Nationale Week zonder Vlees dit jaar plaatsvindt van 9 tot en met 15 maart? 1)
  2. Herinnert u zich dat uw ministerie in 2018 via Twitter een open uitnodiging verspreidde om mee te doen aan de Nationale Week zonder Vlees? 2)
  3. Had het feit dat uw ministerie in 2019 opeens helemaal geen aandacht besteedde aan de Nationale Week zonder Vlees te maken met de afwijzende reactie van één van uw coalitiepartners, die op uw bericht reageerde met de tekst: "Ik hoopte eigenlijk dat @minlnv belangrijkere dingen te doen had dan halve waarheden te promoten. En op jullie vraag: doe jij ook mee? #neeikdoenietmee"? Zo nee, wat was dan de reden dat u vorig jaar geen aandacht besteedde aan de week zonder vlees? 3)
  4. Is uw ministerie voornemens dit jaar wel weer een uitnodiging uit te doen om deel te nemen aan de Week zonder Vlees, gezien de grote klimaatopgaves en stikstofuitdagingen waarbij een verminderde vleesconsumptie een belangrijke rol zou kunnen spelen in de oplossing? Zo nee, waarom niet?  Zo ja, op welke termijn en op welke wijze?
  5. Deelt u de mening dat in het kader van de grote stikstofuitdaging waarvoor we ons gesteld zien en indachtig uw uitspraak dat er geen taboes zijn voor wat betreft de oplossingen om stikstofuitstoot te verminderen, er tenminste alle reden is om via ‘nudging’ pogingen te doen vanuit de overheid om de vleesconsumptie vrijwillig te laten verminderen en dat de Week zonder Vlees daartoe een interessant aanknopingspunt zou kunnen zijn voor overheidscommunicatie? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn en wijze wilt u daar invulling aan geven?
  6. Kent u het bericht “Vleesconsumptie iets gestegen” van RTL Nieuws, waaruit duidelijk wordt dat de transitie naar minder vlees en meer plantaardige eiwitten kennelijk niet spontaan tot stand komt, in weerwil van klimaat- , stikstof en dierenwelzijnsnadelen die samenhangen met de productie en consumptie van vlees? 4)
  7. Kunt u bevestigen dat de eiwittransitie van dierlijke naar meer plantaardige eiwitbronnen een belangrijk beleidspunt is van uw ministerie? 5)
  8. Kunt u uiteenzetten welke inspanningen de overheid heeft gedaan in 2019 om de consumptie van dierlijke eiwitten te ontmoedigen en een transitie naar een meer plantaardig consumptiepatroon te bewerkstelligen? Zo nee, waarom niet?
  9. Kunt u uiteenzetten welke ministeries, net als het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), cateren volgens het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’?
  10. Deelt u de mening dat alle ministeries een bijdrage zouden kunnen leveren aan het behalen van de stikstof- en klimaatdoelstellingen door met behoud van keuzevrijheid plantaardig voedsel de norm te laten zijn?
  11. Zal de catering op uw ministerie tijdens de Week zonder Vlees hier op worden aangepast? Zo nee, waarom niet?
  12. Bent u bereid particuliere initiatieven gericht op het stimuleren van de consumptie van plantaardige eiwitten te ondersteunen en aan te moedigen met een overheidsbijdrage? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn en wijze?
  13. Kunt u deze vragen één voor één beantwoorden, voorafgaand aan de Week zonder Vlees?

 

 

[1] Website van Week zonder vlees: https://weekzondervlees.nl/

[2] Twitter, 5 maart 2018, https://twitter.com/minlnv/status/970620970057822209

[3] Twitter, 5 maart 2018, https://twitter.com/JacoGeurts/status/970703999950311431

[4] RTL Nieuws, 24 september 2019, https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4859386/vleesconsumptie-iets-gestegen-onderzoek-wageningen-economic

[5] De Volkskrant, 13 februari 2020, https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/we-eten-te-veel-vlees-en-de-eu-betaalt-tientallen-miljoenen-euro-s-om-dit-zo-te-houden~bd375cb3/

 

Indiener(s)