Het bericht 'Franse treinfabrikant Alstom neemt treinentak Bombardier over'

2020Z03664

(ingezonden 21 februari 2020)

Vragen van de leden Amhaouch en Palland (beiden CDA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over het bericht 'Franse treinfabrikant Alstom neemt treinentak Bombardier over'

 

Vraag 01:

Bent u bekend met het bericht 'Franse treinfabrikant Alstom neemt treinentak Bombardier over'? 1)

 

Vraag 02:

Hoe kijkt u aan tegen de geplande overname van Bombardier door Alstom, als versterking van Alstoms internationale concurrentiepositie? Zou u graag zien dat andere Europese bedrijven dit voorbeeld volgen, om beter te kunnen concurreren met ’gigabedrijven’ uit Azië en de Verenigde Staten?

 

Vraag 03:

Denkt u dat deze overname het gevolg is van het Frans-Duitse ‘Manifest voor een Europese Industriepolitiek’, dat Frankrijk en Duitsland vorig jaar presenteerden? Bent u, in lijn met de kabinetspositie internationale concurrentiekracht van 14 mei 2019 en de ‘China-strategie’ van 15 mei 2019, nog steeds van mening dat Europese samenwerking en investeringen in brede technologie te verkiezen zijn boven het creëren van ‘Europese kampioenen’ via het mededingingsbeleid?

 

Vraag 04:

Hoe kansrijk acht u de overname van Bombardier door Alstom, wetende dat de toezichthouders een vergelijkbare overname van Siemens door Alstom vorig jaar hebben afgekeurd? Had u liever gezien dat deze overname destijds was doorgegaan en tot een fusie van twee Europese bedrijven had geleid?

 

Vraag 05:

Wat betekent een overname van Bombardier door Alstom voor het Europese treinverkeer en de Europese spoorindustrie? Verwacht u net als de Franse minister van Financiën dat de overname zal leiden tot een ‘opwaardering’ van de Europese spoorindustrie?

 

Vraag 06:

Kunt u inschatten of deze overname gevolgen heeft voor de Nederlandse economie? Zo ja, welke?

 

Vraag 07:

Is uw verwachting dat dergelijke overnames of pogingen daartoe in de komende tijd vaker zullen voorkomen? Hoe moet de Europese Unie (EU) daar volgens u mee omgaan?

 

Vraag 08:

Welke mogelijkheden, anders dan in het mededingingsbeleid, ziet het kabinet om de internationale concurrentiepositie van zowel Nederlandse als Europese bedrijven te versterken, naast de inzet om met nieuw EU-toezicht te komen tot een gelijk speelveld voor ondernemingen?

 

Vraag 09:

Wat vindt u van de situatie in het Verenigd Koninkrijk (VK), waar de regering in gesprek is met een Chinees staatsbedrijf over aanleg van een hogesnelheidsspoorlijn, dat claimt dit sneller en goedkoper te kunnen dan tot dusver door het VK gepland en begroot? Zijn er naar u weet Europese spelers die dit project ook hadden kunnen doen? Indien ja, welke? Hoe kijkt u naar deze ontwikkeling? Acht u het voorstelbaar dat China op deze wijze ook in Nederland en elders op het Europese vasteland voet aan de grond krijgt? 2)

 

1) NRC Handelsblad, 17 februari 2020, 'Treinfabrikant alstom neemt treinentak bombardier over',  (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/17/franse-treinfabrikant-alstom-neemt-treinentak-bombardier-over-a3990709).

2) Financial Times, 14 februari 2020, 'China offers to build HS2 in five years and for less money', (https://www.ft.com/content/d5b6aaaa-4f1a-11ea-95a0-43d18ec715f5)