De open brief van hoogleraren Fries aan de minister en de publicatie van het Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) rapport: ‘Nederlands verdient meer’

Vragen van het lid Van der Molen (CDA) aan de Minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de open brief van hoogleraren Fries aan de Minister en de publicatie van het Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) rapport: «Nederlands verdient meer» (ingezonden 14 februari 2020).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de open brief, die hoogleraren Fries aan u hebben geschreven, waarin zij de noodklok luiden over de toekomst van universitaire opleidingen Fries en het KNAW rapport «Nederlands verdient meer»?1 2 3

Vraag 2

Deelt u de mening dat het van belang is om de ontwikkeling van de Friese taal te versterken, zoals ook de KNAW pleit over het versterken van de Nederlandse taal?

Vraag 3

Deelt u de mening dat de Friese taal van belang is voor de Friese samenleving zoals de KNAW vaststelt dat de Neerlandistiek van belang is voor de Nederlandse samenleving? Zo ja, wat gaat u eraan doen om de positie van de Friese taal te versterken? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Wilt u in uw geplande beleidsreactie op het rapport van de KNAW «Nederlands verdient meer» ook de oproep van de hoogleraren Fries meenemen?

Vraag 5

Bent u het eens met de vraagtekens die de hoogleraren Fries stellen bij het rapport van de KNAW over Neerlandistiek door het Fries niet mee te nemen?

Vraag 6

Wat is uw reactie op de oproep om:

  • a. te zorgen voor een gegarandeerde financiering voor tenminste één volledige BA- en MA-opleiding in Nederland;

  • b. de financiële regeling tegemoetkoming onderwijsmasters en beperking van het inschrijfgeld voor een tweede master ook op studenten Fries van toepassing te laten zijn;

  • c. bij aanbevelingen over de kwaliteit ook het Fries mee te nemen?

Vraag 7

Hoe ziet u uw rol als Minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het bevorderen van de Friese taal op basis van de Wet gebruik Friese taal, het Europees Handvest voor Regionale en Minderheidstalen, het Kaderverdrag Nationale Minderheden en het feit dat het Fries de tweede officiële taal is in Nederland?

Vraag 8

Wat vindt u van het idee om het Fries een prominente plek te geven bij het Nationaal Platform voor de Talen? Bent u bereid in uw contact met de deelnemende universiteiten dit doel te bevorderen?

Vraag 9

Hoe gaat u universiteiten stimuleren om Fries aantrekkelijk te maken voor studenten? Ziet u een oplossing in het aanbieden van minors Fries als onderdeel van een andere studie?


X Noot
3

De vragen zijn in het Fries als bijlage gepubliceerd en meegezonden aan het departement

Indiener(s)