Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht ‘AIVD blokkeert terugkeer tientallen Nederlandse piloten’Het bericht ‘AIVD blokkeert terugkeer tientallen Nederlandse piloten’

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z00169

Vragen van het lid Paternotte (D66) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht «AIVD blokkeert terugkeer tientallen Nederlandse piloten» (ingezonden 10 januari 2020).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «AIVD blokkeert terugkeer tientallen Nederlandse piloten»?1

Vraag 2

Klopt het dat Nederlandse piloten met een Nederlands paspoort en een Nederlands diploma van een Nederlandse vliegopleiding niet aan de slag kunnen in Nederland als piloot wanneer zij langer dan vier jaar in een land hebben gewerkt dat geen samenwerkingsverband heeft met de AIVD? Zou u uw antwoord kunnen toelichten?

Vraag 3

Beschouwt u Nederlandse piloten die langer dan vier jaar in een land hebben gewerkt dat geen samenwerkingsverband heeft met de AIVD, zoals Turkije of Indonesië, als een risico voor de nationale veiligheid?

Vraag 4

Kunt u toelichten waarom er door de AIVD is gekozen voor een termijn van vier jaar waarbinnen Nederlandse piloten, werkzaam in het buitenland, zelf bewijs voor goed gedrag mogen aanleveren en waarom dat niet meer mag na vier jaar?

Vraag 5

Klopt het dat de AIVD onvoldoende capaciteit heeft om onderzoek te doen naar terugkerende Nederlandse piloten en daardoor geen verklaring van geen bezwaar (vgb) kan afgeven aan Nederlandse piloten die weer in Nederland willen werken?

Vraag 6

Deelt u de mening van de vragensteller dat Nederlandse piloten die nu in dienst van een Indonesische luchtvaartmaatschappij mogen landen en opstijgen van Schiphol dat ook moeten kunnen doen voor een Nederlandse luchtvaartmaatschappij op Schiphol?

Vraag 7

Deelt u de mening van de vragensteller dat het onwenselijk is dat er in Nederland de facto sprake is van een beroepsverbod voor Nederlandse piloten die langer dan vier jaar in een land hebben gewerkt dat geen samenwerkingsverband heeft met de AIVD?

Vraag 8

Bent u bereid om samen met de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), de AIVD en de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen te kijken hoe er een effectiever vgb-beleid gevoerd kan worden en wanneer nodig de termijn van vier jaar te schrappen?

Vraag 9

Bent u bereid om samen met de VNV, de AIVD en de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen te kijken of de getroffen Nederlandse piloten alsnog in aanmerking kunnen komen voor een vgb en daarmee aan de slag kunnen bij een Nederlandse luchtvaartmaatschappij?

Vraag 10

Hoe kan in de toekomst voorkomen worden dat werken in een land waar de AIVD geen samenwerkingsverband mee heeft aanleiding is voor de AIVD om een vgb te weigeren?


Gerelateerd

Het bericht ‘AIVD blokkeert terugkeer tientallen Nederlandse piloten’

Het advies van de AIVD over de nationale veiligheid en veiling 5G

Het bericht ‘Twitter blokkeert Wilders’

Het bericht ‘AIVD en MI5 gestopt met samenwerking met Oostenrijkse diensten’

Het bericht ‘Woningwet blokkeert subsidie voor zonnepanelen voor woningcorporaties’

Het bericht 'Goederenlocomotief blokkeert weg na ontsporing'

Het bericht ‘NPO blokkeert mogelijkheid om programmastreams te downloaden’

Het bericht ‘Geheime diensten morren over nieuwe toezichthouder’

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl