Antwoord op vragen van het lid Hijink over het bericht van Bits of Freedom over de Coronatester

AH 1038

2020Z22886

Antwoord van minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 9 december 2020)

Vraag 1
Wat is precies het doel van de applicatie de CoronaTester? 1)

Antwoord 1
Zoals ik u bij brief van 18 november heb gemeld wil ik realiseren dat in Nederland het testen op covid-19 sneller, op meer plekken en bij meer mensen kan plaatsvinden.[1] Ik onderzoek of en hoe een digitaal middel hierbij zou kunnen ondersteunen.

Vraag 2
Kunt u reageren op de zinsnede in de vacaturetekst “Daarnaast wordt nagedacht of een vorm van bewijs van (negatief) testresultaat kan worden toegevoegd. Je krijgt dan een certificaat op je telefoon om die uitslag aan te tonen”?

Vraag 3
Klopt het dat het kabinet werkt aan een applicatie waarin mensen een bewijs van niet besmet kunnen krijgen, een zogenaamd gezondheidspaspoort? Zo ja, wat houdt dit precies in en waarom wordt hiervoor gekozen?

Antwoord op vragen 2 en 3
Zoals ik u bij brief van 18 november heb gemeld adviseert het OMT in haar 85e advies om de mogelijkheid te verkennen van het eisen van een negatieve testuitslag bij binnenkomst in Nederland voor alle reizigers. Mede in het licht hiervan wordt onderzocht of en hoe (en onder welke voorwaarden) dit digitaal ondersteund zou kunnen worden. Net als bij de ontwikkeling van onder meer CoronaMelder worden hierbij alle aspecten, denk aan ethische en juridische aspecten en aan grondrechten, vrijwilligheid en privacy meegewogen. Daar doe ik geen concessies aan.

Vraag 4
Hoe reageert u op de nadelen van de CoronaTester die Bits of Freedom in zijn brief benoemt, bijvoorbeeld het risico op tweespalt in de samenleving waarin mensen die weinig risico’s lopen voorrang krijgen ten opzichte van anderen?

Antwoord 4
Ik ben blij met de bijdrage aan het maatschappelijk debat van Bits of Freedom. Zoals eerder bij de ontwikkeling van CoronaMelder vind ik het belangrijk dat ook de eventuele verdere digitale ondersteuning van het testbeleid kan rekenen op maatschappelijke steun. Ik heb ook de Gezondheidsraad gevraagd om advies hierover.

Vraag 5
In hoeverre is vrijwilligheid in het gebruik van deze app gegarandeerd, zoals bij de CoronaMelder? Indien vrijwilligheid gegarandeerd wordt, hoe ziet u dit (praktisch en op het gebied van rechten en plichten) voor u bij de inzet van deze applicatie?

Antwoord 5
Vrijwillig gebruik is ook in deze het uitgangspunt. Ik zal uw Kamer informeren zodra er meer duidelijkheid is over de mogelijke realisatie van deze app en de praktische en juridische gevolgen.

Vraag 6
Kunt u deze vragen beantwoorden voor het volgende coronadebat?

Antwoord 6
De vragen zijn zo snel als mogelijk beantwoord, binnen de gebruikelijke termijn.

1) https://www.bitsoffreedom.nl/2020/11/25/een-testsamenleving-mag-niet-uitmonden-in-een-douane-en-controlesamenleving/

[1] Kamerstuk 25 295, nr. 713

Indiener(s)