Antwoord op vragen van het lid Van Nispen over waarom de zorgbonus niet wordt uitgekeerd aan zorgverleners die werkzaam zijn in het gevangeniswezen

AH 889

2020Z18150

Antwoord van minister Van Ark (Medische Zorg), mede namens de minister voor Rechtsbescherming (ontvangen 23 november 2020)

Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2020-2021, nr. 637

Vraag 1
Deelt u de mening dat de anderhalve meter afstand bij de forensische zorg én in het gevangeniswezen bij de zorg aan patiënten en/of gedetineerden niet altijd te waarborgen is? Kunt u uw antwoord toelichten?[1]

Antwoord vraag 1

In brieven van de minister voor Rechtsbescherming van 13 maart, 2 april en 6 oktober is aangegeven dat binnen DJI wordt gewerkt volgens de RIVM-richtlijnen om zo verspreiding van het coronavirus binnen de justitiële inrichtingen tegen te gaan.[2] DJI doet het maximale om deze richtlijnen te volgen, ook waar het gaat om het houden van de 1,5 meter afstand. Waar dat niet mogelijk is worden aanvullende maatregelen getroffen, zoals het gebruik van (medische) mondkapjes door personeel.

Vraag 2
Waarom zijn zorgverleners die werkzaam zijn in het gevangeniswezen en in de forensische zorg (TBS-klinieken) uitgezonderd van de zorgbonus, terwijl ook zij patiënten behandelen en gedetineerden verzorgen met COVID-19? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 3

Is overwogen om de zorgbonus toe te kennen aan zorgfuncties binnen het gevangeniswezen en de forensische zorg (TBS)? Zo ja, waarom is hier van afgezien?

Vraag 4
Deelt u de mening dat zorgverleners die werkzaam zijn in het gevangeniswezen en de forensische zorg (TBS) ook meer dan applaus verdienen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 5

Bent u bereid om het onderscheid in beroepsgroepen op te heffen en ook zorgverleners werkzaam in het gevangeniswezen en in de forensische zorg (TBS) een zorgbonus uit te keren aan inkomens tot twee keer modaal? Zo neen, waarom niet?

Antwoord vraag 2, 3, 4 en 5

De bonus kent als oorsprong de motie van mevrouw Van Kooten-Arissen. De bedoeling van die motie is om een bonus toe te kennen aan die professionals in de sector zorg en welzijn die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd bij de bestrijding van het COVID-19 virus. Het kabinet heeft hieraan uitvoering gegeven met de subsidieregeling ‘bonus zorgprofessionals COVID-19’ (hierna: bonusregeling). Het kabinet wil met de bonusregeling zijn waardering uitspreken voor deze mensen in de zorg door hen een bonus van € 1.000 netto te verstrekken.

De subsidieregeling biedt de zorgaanbieder de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het toekennen van een bonus van €1000,- aan zorgprofessionals waarvan zij van mening zijn dat deze ten tijde van de uitbraak van COVID-19 een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. De over de bonus verschuldigde belasting is ook in de subsidie inbegrepen, zodat de zorgaanbieder de bonus netto aan de zorgprofessionals kan uitkeren. De mogelijkheid bestaat om zowel een bonus toe te kennen aan zorgprofessionals direct in loondienst bij de zorgaanbieder als aan derden, waaronder zzp’ers, uitzendkrachten en ingehuurd schoonmaakpersoneel.

Voor deze subsidie komen zorgaanbieders binnen de sector zorg en welzijn in aanmerking die (bedrijfsmatig) zorg verlenen bij of krachtens de Wet langdurige zorg, de Zorgverzekeringswet, de Wet publieke gezondheid, de Jeugdwet of de Wet maatschappelijke ondersteuning én die op 1 september 2020 in het handelsregister stonden ingeschreven met ten minste twee werkzame personen en met een hoofd- of nevenactiviteit met een SBI-code die in de bijlage van de bonusregeling is opgenomen. Voor personeel werkzaam bij deze zorgaanbieders kan, indien de zorgaanbieder van mening is dat de zorgprofessional een uitzonderlijke prestatie heeft verricht subsidie worden aangevraagd voor het uitkeren van een bonus. DJI valt niet onder de werkingssfeer van de bonusregeling, zodat voor personeel werkzaam bij DJI geen subsidieaanvraag voor een bonus kan worden ingediend.

De coronacrisis stelt onze samenleving voor grote uitdagingen en vraagt van ons allemaal een extra inspanning. Dit geldt ook voor de medewerkers in de forensische zorg en het gevangeniswezen. Er is grote waardering voor de wijze waarop zij zich in de afgelopen maanden aan deze situatie hebben aangepast en voor de inspanningen die zij hebben gepleegd om de justitiabelen en zichzelf te beschermen tegen besmetting met COVID-19. Dit geldt zowel voor het zorgpersoneel als het personeel dat in de operatie werkzaam is.

Het gevangeniswezen en de Rijksinstellingen voor tbs vallen onder de CAO Rijk. De werkgever Rijk en bonden hebben bij de recent overeen gekomen CAO Rijk gezamenlijk de aanbeveling gedaan om te bekijken welke medewerkers met toepassing van het Beleidskader Extra Belonen in 2020 extra beloond kunnen worden in verband met deze omstandigheden. Bij het kader extra belonen gaat het om geleverde inspanningen of prestaties. Het kan daarbij ook gaan om de specifieke corona-omstandigheden waarin individuele werknemers deze inspanningen of prestaties hebben moeten verrichten. Of dit aan de orde is, is aan leidinggevenden om te bepalen, waarbij het altijd dient te gaan om een individuele afweging. DJI geeft uitvoering aan deze aanbeveling.

[1]https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/zorg/zorgbonus

[2] Kamerstuk 24 587, nr. 763, Kamerstuk 24 587, nr. 765 en Kamerstuk 24 587, nr. 784.

Indiener(s)