Antwoord op vragen van de leden Aukje de Vries en Lodders over het bericht ‘Brussels ready to clamp down on sweetheart corporate tax deals’

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op zowel de vragen van de leden Lodders en Aukje de Vries (beiden VVD) aan de minister en staatssecretaris van Financiën over het bericht ‘Brussels plans attack on low tax member states’ en als de vragen van beide leden over het bericht 'Brussels ready to clamp down on sweetheart corporate tax deals’.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst,

J.A. Vijlbrief

2020Z17240 (ingezonden 25 september 2020)

Vragen van de leden Lodders en Aukje de Vries (beiden VVD) aan de minister en de staatssecretaris van Financiën over het bericht 'Brussels ready to clamp down on sweetheart corporate tax deals’.

  1. Kunt u toezeggen te reageren op de eerdere schriftelijke vragen over dit onderwerp, ingediend op 15 juli 2020, voor het algemeen overleg Eurogroep/Ecofin van 30 september 2020? En kunt u ook op deze set vragen reageren voor het algemeen overleg Eurogroep/Ecofin van 30 september 2020?

Beide vragen kan ik positief beantwoorden.

  1. Kunt u een appreciatie geven van het nieuwe artikel uit de Financial Times en de opmerkingen van Eurocommissaris Gentiloni?

Uit dit artikel van de Financial Times blijkt dat Eurocommissaris Gentiloni een ambitieuze agenda heeft op het gebied van de bestrijding van belastingontwijking en –ontduiking in de Europese Unie. Verder verwijst het artikel naar het interview dat Gentiloni eerder dit jaar aan de Financial Times heeft gegeven waarin hij aangeeft dat hij overweegt om artikel 116 WvEU in te zetten om zijn doelen beter te verwezenlijken. Ik steun de inzet van de Commissie om belastingontwijking en -ontduiking in de Europese Unie tegen te gaan. Nederland heeft de afgelopen tijd veel anti misbruik maatregelen aangenomen en gaat daarbij unilateraal verder dan de EU standaard. Hierbij stopt het overigens niet. Ik ben juist voornemens om ook dit jaar verschillende maatregelen te nemen om misbruik tegen te gaan, zoals ook op Prinsjesdag bekend is gemaakt. Mocht de Commissie van mening zijn dat het Nederlandse belastingstelsel toch nog schadelijke elementen bevat dan zijn we uiteraard bereid om die met de Commissie te bespreken.

  1. Wat is inmiddels de stand van zaken van het voorstel om artikel 116 Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) te gebruiken om hun veto af te pakken?

De situatie is onveranderd ten opzichte van die in juli. De Commissie heeft nog geen concreet voorstel over artikel 116 WvEU bekend gemaakt.

  1. Wanneer heeft u de Europese Commissie erop gewezen dat Nederland niet van plan is haar veto op het gebied van belastingen op te geven (conform meerdere aangenomen Kamermoties, zoals Kamerstuk 21 501-07, nr 1653) en gegeven het standpunt van de Nederlandse regering dat de ‘nationale fiscale soevereiniteit voor Nederland essentieel is’ (Kamerstuk 21 501-07 nr. 164). Kunt u toezeggen dat ook weer in de komende vergadering van de Eurogroep en de Ecofinraad te zullen doen?

Het dictum van bovenstaande moties is helder en duidelijk en ik heb geen ander voornemen dan deze moties bij mijn inzet in de EU te respecteren. De Europese Commissie is op de hoogte van ons standpunt. Tijdens de komende vergadering van de Ecofinraad zal, gegeven de agenda, hiervoor weinig ruimte zijn, maar mocht het onderwerp over de fiscale besluitvormingsprocedure in latere Ecofinraden opkomen dan zal ik conform bovenstaande moties het standpunt uitdragen.

Indiener(s)