Antwoord op vragen van het lid Van Ojik over de chaos bij de IND-taskforce die de achterstallige asielzaken moet afdoen

Antwoorden van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid op schriftelijke vragen van het lid Van Ojik (GroenLinks) aan over de chaos bij de IND-taskforce die de achterstallige asielzaken moet afdoen.

(ingezonden 6 augustus 2020, 2020Z14526)

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht ‘Chaos bij taskforce die onder grote druk duizenden achterstallige asielaanvragen moet afhandelen?’

Antwoord op vraag 1

Ja.

Vraag 2

Klopt het dat dossiers van de taskforce incompleet zijn, gehoren op het laatste moment worden afgezegd en telefoontjes en mails onbeantwoord blijven?

Vraag 3

Kunt u toelichten wat u bedoelt met de uitspraak dat dit ‘opstartproblemen’ zijn en kunt u in cijfers uw stelling onderbouwen dat deze opstartproblemen inmiddels ‘grotendeels opgelost’ zijn? Zo nee, waarop baseert u deze uitspraken dan?

Antwoord op de vragen 2 en 3

Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik u naar mijn brief van 7 september jl. [1] betreffende de voortgang van de Taskforce en de doorlooptijden bij de IND.

Conform de toezegging en de motie Van Ojik[2] heb ik bij de beantwoording van dat verzoek reeds uw schriftelijke vragen betrokken. In de brief is onder andere aangegeven dat de Taskforce met veel urgentie is ingericht en bij aanvang opstartproblemen kende, niet in de laatste plaats veroorzaakt door de gevolgen en beperkingen door COVID-19. De opstartproblemen lagen daarnaast op het organisatorisch vlak, de werving en het opleiden van een groot aantal nieuwe medewerkers alsmede de dienstverlening[3]. De opstartproblemen zijn en worden inmiddels aangepakt.

Vraag 4

Erkent u dat de chaotische werkwijze van uw taskforce asielzoekers veel additionele stress oplevert?

Antwoord op vraag 4

Ik kan me het onbegrip en ongenoegen van de lang-wachtende asielaanvragers voorstellen. Echter, het oplossen van de problematiek bij de IND en het wegwerken van de liggende voorraden door de Taskforce is een grote prioriteit die uiteindelijk in het belang is van alle asielzoekers.

De aanvragen van na 1 april 2020 worden behandeld en beslist binnen de wettelijke termijn waardoor het lange wachten op een beslissing tot het verleden behoort.

Vraag 5

Klopt het dat de werkwijze van uw taskforce soms als resultaat heeft dat advocaten hun cliënten niet goed kunnen bijstaan? Zo ja, acht u dit acceptabel?

Antwoord op vraag 5

Er zijn zaken bekend waarbij de vreemdeling niet wordt bijgestaan door de advocaat die hij zelf heeft gekozen. In beginsel is dit niet wenselijk, het recht op vrije advocaatkeuze is immers een groot goed. Bij verhindering van de advocaat is het aan de betreffende advocaat zelf om een vervanger te regelen of aan de Raad voor Rechtsbijstand te verzoeken een andere advocaat te regelen. Belangrijke verbeteringen zijn het openstellen van een algemeen informatienummer voor advocaten en de instelling van een algemeen e-mailadres zodat de Taskforce beter bereikbaar is.

Vraag 6

Staat u er voor in dat uw taskforce beslissingen maakt op basis van volledige en kloppende dossiers?

Antwoord op vraag 6

Ja. Volledige en kloppende dossiers zijn de basis voor een zorgvuldig besluit.

Vraag 7

Klopt het dat de taskforce relatief eenvoudige zaken wegens ‘capaciteitsproblemen’ doorschuift naar de verlengde asielprocedure? Zo ja, is dit in uw ogen waar de verlengde asielprocedure voor is bedoeld?

Antwoord op vraag 7

Indien het niet mogelijk blijkt de zaak in de 8-daagse AA-procedure af te ronden, wordt de zaak in de verlengde asielprocedure behandeld. Het komt voor dat zaken wegens capaciteitsproblemen naar de verlengde asielprocedure worden gestuurd. De Taskforce streeft ernaar ook deze zaken zo snel mogelijk af te doen.

Vraag 8

Hoeveel asielaanvragen van de 14.000 achterstallige zaken zijn op het moment van uw antwoord op deze vragen inmiddels afgedaan?

Antwoord op vraag 8
Op 1 september jl. waren ruim 4.000 zaken afgedaan. Voor verder informatie verwijs ik u naar mijn brief van 7 september jl. over de voortgang van de Taskforce.

Vraag 9

Kunt u ondubbelzinnig bevestigen dat op de 14.000 achterstallige asielaanvragen nog voor het einde van het jaar op kwalitatieve wijze is beslist? Zo nee, bent u bereid om aanvullende maatregelen te nemen om dit doel alsnog te halen?

Antwoord op vraag 9

Met de ontwikkeling en implementatie van een aantal aanvullende maatregelen door de Taskforce, die ik in mijn brief van 7 september jl. nader heb toegelicht, is een versnelling van afhandeling van aanvragen voorzien vanaf september. Inzet daarbij is onverkort het aanpakken van alle zaken van de Taskforce voor het einde van het jaar.

1)Volkskrant, 6 augustus 2020, Chaos bij taskforce die onder grote druk duizenden achterstallige asielaanvragen moet afhandelen

[1] Kamerstukken II 2019/20, 19637, nr. 2650

[2] Kamerstukken II 2019/20, 19637, nr. 2621

[3] Deze opstartproblemen worden ook beschreven in het artikel in de Volkskrant dd. 4 september 2020

Indiener(s)