Antwoord op vragen van het lid Jasper van Dijk over het niet naleven van coronavoorschriften

 

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Jasper van Dijk (SP) over het niet naleven van coronavoorschriften bij arbeidsmigranten.

 

 

de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

 

 

 

 

  1. Koolmees

 

 

2020Z06225

 

(ingezonden 6 april 2020)

 

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het niet naleven van coronavoorschriften

 

1 Wat is uw reactie op het bericht: ‘Controleren migrantenvervoer geen prioriteit politie vanwege voedselvoorziening’? 1)

 

Antwoord op vraag 1

De RIVM-richtlijnen moeten altijd worden opgevolgd, ook in het gezamenlijke vervoer van arbeidsmigranten. Het beeld dat arbeidsmigranten alsnog dicht op elkaar in busjes worden vervoerd zonder voorzorgsmaatregelen, vind ik erg zorgelijk.

 

2 Deelt u de mening dat het levensgevaarlijk is om coronavoorschriften te negeren? Wat onderneemt u tegen situaties waar de 1,5 meter afstand (stelselmatig) wordt genegeerd?

 

Antwoord op vraag 2

De richtlijnen van het RIVM en de regels in de noodverordeningen van de voorzitters van de veiligheidsregio’s moeten te allen tijde worden opgevolgd, om het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken. De minister van VWS heeft op grond van artikel 7 van de Wet publieke gezondheid, met inachtneming van artikel 39 van de Wet veiligheidsregio's, de voorzitters van de veiligheidsregio’s diverse aanwijzingen gegeven om hun bevoegdheden op het terrein van openbare orde en veiligheid in te zetten om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben daartoe vervolgens voor hun eigen regio algemeen verbindende voorschriften gegeven (een noodverordening als bedoeld in artikel 176 van de Gemeentewet).

 

3 Deelt u de mening dat alle werknemers en dus ook arbeidsmigranten in staat moeten worden gesteld om op een veilige manier op hun werk te komen?

 

Antwoord op vraag 3

Ja, die mening deel ik. De situatie rond het coronavirus vereist een adequate en verantwoordelijke houding van ons allemaal. Dit geldt des te meer wanneer je als werkgever zorg draagt voor een gezonde en veilige werkplek voor je werknemers.

 

4 Hoe oordeelt u over het feit dat politie en gemeente geen prioriteit geven aan de controle op “volle busjes met arbeidsmigranten”? Is deze opstelling volgens u toelaatbaar?

 

5 Deelt u de mening dat economische belangen niet mogen prevaleren boven veiligheidsvoorschriften? Zo ja, wat onderneemt u tegen het beleid van de gemeente Westland, waar de werk- en woonomstandigheden

alsmede de veiligheid van arbeidsmigranten niet voor het eerst worden veronachtzaamd? 2)

 

Antwoord op vragen 4 en 5
Het is in ieders belang dat alle werkenden, waaronder ook arbeidsmigranten, op een veilige en gezonde manier kunnen werken. Dit betekent ook dat het gezamenlijke vervoer naar de werkplek toe volgens de richtlijnen van het RIVM is ingericht en er gepaste afstand kan worden gehouden. Werkgevers, uitzendbureaus, veiligheidsregio’s en gemeenten zijn allemaal op zoek naar de juiste oplossingen, waardoor het werk in vitale sectoren waar veel arbeidsmigranten werken, op een gezonde en veilige manier doorgang kan vinden. We zijn in gesprek met sociale partners, gemeenten, provincies en andere betrokken partijen, om te kijken naar de praktische oplossingen die kunnen worden geboden om het gezamenlijk vervoer zo in te richten dat de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk is.

 

6 Bent u bereid om een veilige vervoerswijze te organiseren, bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van tussenschotten? 3)

 

Antwoord op vraag 6

Als de werkgever gezamenlijk vervoer aanbiedt, is het aan de werkgever om dit vervoer zo te organiseren dat het zo min mogelijk besmettingsrisico’s met zich meebrengt en de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd. In de praktijk betekent dit dat de 1,5 meter afstand ook voor het vervoer geldt.

 

 

1) Algemeen Dagblad, 30 maart 2020 ‘Controleren migrantenvervoer geen prioriteit politie vanwege voedselvoorziening’

(https://www.ad.nl/westland/controleren-migrantenvervoer-geen-prioriteit-politie-vanwegevoedselvoorziening~a2997932/ )

2) Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Den Haag, 29 juni 2018 'Verkenning arbeidsuitbuiting

gemeente

Westland' (

https://api1.ibabs.eu/publicdownload.aspx?site=Westland&id=373c4be9-3ded-45b5-8a81-e96edc88f4e0)

3) Algemeen Dagblad, 2 april 2020 'Schermen om arbeidsmigranten veilig te

vervoeren' (https://www.ad.nl/dossier-corona-in-den-haag-en-omstreken/schermen-om-arbeidsmigranten-veili

 

 

Indiener(s)