Tweedemonitor / Kamervraag / Antwoord op vragen van het lid Diertens over gedragsregels en communicatie bij het coronavirus, in het bijzonder in de grensregio’sAntwoord op vragen van het lid Diertens over gedragsregels en communicatie bij het coronavirus, in het bijzonder in de grensregio’s

Keywords:
Zaaknummer: 2020D11770

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Diertens (D66) over over gedragsregels en communicatie bij het coronavirus, in het bijzonder in de grensregio’s (2020Z05450).

1.

Hoe beoordeelt u het bericht ‘Duitse politiek: Grens met Nederland dicht als coronaregels niet hetzelfde worden’ en het daaraan verwante bericht ‘Kreise richten dringliche Bitte an die Bundeskanzlerin‘ en de onderliggende brief die naar bondskanselier Merkel is gegaan? 1) 2)

Antwoord 1:

Met de maatregelen aangekondigd op 23 maart zijn de verschillen tussen de Nederlandse en Duitse maatregelen kleiner geworden. Er vindt veelvuldig overleg plaats tussen Nederland en de diverse länder/deelstaten in Duitsland en België. Zo bekijkt Nederland met de verschillende Duitse länder welke maatregelen nodig zijn en hoe afstemming van maatregelen kan plaatsvinden.

2.

Zijn er verschillen in de gedragsregels tussen Duitsland en Nederland in de bestrijding van het coronavirus en die vooral zichtbaar worden in de grensregio? Zo ja, dienen deze gedragsregels niet meer met elkaar te worden afgestemd?

Antwoord 2:

Het verschil in maatregelen tussen Duitsland en Nederland zit momenteel vooral in het openhouden van Nederlandse winkels, waar in Duitsland (alle deelstaten) de niet-essentiële winkels gesloten zijn. We stemmen maatregelen binnen de EU en bilateraal met elkaar af, maar vinden het wel belangrijk dat ieder land zijn eigen maatregelen kan afkondigen passend bij de lokale situatie.

3.

Kunt u, in het licht van wat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vermeldde tijdens de technische briefing over het belang van het naleven van gedragsregels, aangeven wat in de praktijk het verschil is in het naleven van de gedragsregels tussen Duitsers en Nederlanders waaraan de Duitse politiek refereert?

Antwoord 3:

Afgelopen weekend is het duidelijk geworden dat bij veel Nederlanders de ernst van de situatie en de dreiging van besmetting met het COVID-19 virus nog niet volledig is doorgedrongen. Dit zagen we terug doordat mensen massaal naar buiten gingen en zich dicht bij elkaar verzamelden. Om deze reden is in ministeriële commissie crisisbeheersing van 23 maart gekozen voor verdere aanscherping van de maatregelen. Ook zijn de mogelijkheden voor handhaving verscherpt.

4.

Indien de gedragsregels in Nederland onvoldoende mate worden opgevolgd, bent u dan bereid de informatievoorziening te intensiveren waarbij de noodzaak van het naleven van gedragsregels wordt benadrukt?

Antwoord 4:

Ja. Zo start vandaag de publiekscampagne

5.

Kunt u deze vragen zo spoedig als mogelijk beantwoorden?


Antwoord 5:

Ja.


Indiener

Hugo de Jonge (CDA)


Gericht

Antje Diertens (D66)


descriptionAccess ( 14208 )

Publicatiedatum
25 Maart 2020Gerelateerd

Het coronavirus (COVID-19)

Gedragsregels en communicatie bij het coronavirus, in het bijzonder in de grensregio’s

COVID-19 en de bestrijding ervan.

De dierlijke oorsprong van het nieuwe coronavirus en de falende aanpak van de handel in bedreigde diersoorten.

De berichten ‘Italië neemt drastische stappen na grote uitbraak coronavirus’ en ‘Uitbraak coronavirus in Noord-Italië, geen extra maatregelen in Nederland’.

De impact van coronavirus (COVID-19) op de internationale ontwikkelingssamenwerking

Het bericht ‘Stampvol vluchtelingenkamp Lesbos kansloos bij besmetting coronavirus’

De uitbraak van het coronavirus

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl