Antwoord op vragen van het lid Sienot over het artikel 'Klimaatsceptisch Nederland profiteert nog altijd van netwerk en geld uit fossiele industrie'

Geachte Voorzitter,

Hierbij beantwoord ik de vragen van het lid Sienot (D66) over het artikel 'Klimaatsceptisch Nederland profiteert nog altijd van netwerk en geld uit fossiele industrie' (ingezonden 26 februari 2020, kenmerk 2020Z03832).

Eric Wiebes

Minister van Economische Zaken en Klimaat

2020Z03832

1

Bent u bekend met het artikel ‘Klimaatsceptisch Nederland profiteert nog altijd van netwerk en geld uit fossiele industrie’?[1]

Antwoord

Ja.

2

Bent u bekend met de stichting Clintel, die bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid?

Antwoord

Ja.

3

Herkent u de analyse van Follow the Money dat Stichting Clintel niet zozeer gericht lijkt op het vooruit helpen van de klimaatwetenschap, maar vooral op het zaaien van twijfel over de algemeen geaccepteerde theorie van klimaatverandering via het verspreiden van pseudowetenschap?

Antwoord

Wat precies de intentie van de Stichting Clintel is, is lastig te bepalen. Duidelijk is wel dat zij zich afzetten tegen de informatie van het IPCC.

4

Heeft de Rijksoverheid gebruik gemaakt van de diensten van stichting Clintel? Zo ja, wanneer en in welke context?

Antwoord

Niet dat mij bekend is.

5

Deelt u de mening dat iedereen deel mag nemen aan het klimaatdebat, maar de beleidsbeslissingen gemaakt dienen te worden op basis van wetenschappelijk getoetste informatie? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Ja.

6

Deelt u de mening van de vraagsteller dat het Nederlands klimaatbeleid gebaseerd moet zijn op de brede wetenschappelijke consensus waarover het internationale klimaatpanel IPCC rapporteert? Erkent u dat het IPCC, dat bestaat uit honderden experts, zonder partijdigheid en op wetenschappelijke wijze een objectieve evaluatie maakt van de wereldwijd beschikbare wetenschappelijke kennis over klimaatverandering en de gevolgen daarvan?

7

Deelt u mede daarom de mening dat om deze reden, het kabinet haar klimaatbeleid dient te baseren op de scenario’s van het IPCC? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 6 en 7

Ja. De inzichten en scenario’s van het IPCC vormen naast meer specifieke inzichten en scenario’s van de Nederlandse kennisinstituten, zoals het KNMI en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), de basis voor het Nederlandse klimaatbeleid.

8

Op welke wijze verzamelt, verwerkt en verstrekt de Rijksoverheid informatie aan Nederlanders over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering?

Antwoord

Informatie over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering wordt door de Rijksoverheid onder andere verstrekt via de website rijksoverheid.nl en via de campagne ‘Iedereen doet WAT’. Daarnaast wordt informatie verspreid door het KNMI en het PBL, onder andere via hun eigen websites.

9

Welke rol ziet u voor het kabinet om desinformatie rondom de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering te bestrijden?

10

Hoe worden informatieconsumenten geattendeerd op onwetenschappelijke praktijken (zoals kersen plukken, het delen van zombie-argumenten - wetenschappelijke inzichten die al lang ontkracht zijn - of het publiceren van verdraaiingen van wetenschappelijke kennis)?

11

Hoe zorgt het kabinet dat organisaties, die wetenschappelijke informatie delen in het klimaatdebat, transparant zijn over de herkomst van ontvangen financiering?

Antwoord 9, 10 en 11

De overheid tracht via haar eigen voorlichting en informatie van haar kennisinstellingen de Nederlandse burger op een goede manier over klimaatverandering, de oorzaken en gevolgen daarvan te informeren. Er is een recht op vrije meningsuiting en het is niet doenlijk om alle informatie die door anderen wordt verspreid te controleren en te corrigeren.

12

Bent u bekend met het artikel 'Nederlandse bedrijven financierden jarenlang prominente klimaatscepticus'?[2]

Antwoord

Ja.

13

Erkent u dat de in het bovengenoemde artikel klimaatscepticus in contact is geweest met het toenmalige ministerie van Economische Zaken?

Antwoord

Ja.

14

Hoe reflecteert u op deze contacten tussen de betreffende klimaatscepticus en het toenmalige departement? Op welke wijze heeft dit contact het Nederlands klimaatbeleid in het verleden beïnvloed?

Antwoord

Het is niet te achterhalen op welke wijze en met wie de heer Böttcher binnen het ministerie van Economische Zaken gedurende zijn carrière contact heeft gehad. Welke invloed contact met de heer Böttcher heeft gehad op het Nederlandse klimaatbeleid is niet te bepalen. Het klimaatbeleid is onderwerp geweest van opeenvolgende kabinetten en parlementen, waarbij een groot aantal afwegingen heeft plaatsgevonden, gebaseerd op veel verschillende bronnen. Het klimaatbeleid is bovendien niet slechts bepaald door nationale, maar ook Europese en internationale ontwikkelingen.

15

Op welke wijze heeft de Nederlandse overheid geleerd van eerdere contacten met klimaatsceptici en hoe voorkomt u dat pseudowetenschap het klimaatbeleid vertroebelt?

Antwoord

De maatschappelijke aandacht voor klimaatsceptici heeft de overheid geleerd om klimaatsceptici niet te negeren, maar de dialoog aan te gaan. Dat heeft onder meer geleid tot meer aandacht voor kwaliteitscontrole bij het IPCC, maar heeft de Nederlandse overheid tegelijkertijd bestendigd in haar visie om zich in haar beleid primair te laten leiden door de inzichten van het IPCC en de Nederlandse kennisinstellingen.

16

Deelt u de mening dat de wetenschap duidelijk maakt dat klimaatbeleid urgent en nodig is en dat langer uitstel zeer ongewenst is? Bevestigt u in dit licht dat het kabinet de maatregelen uit het Klimaatakkoord - zoals de CO2-heffing voor de industrie - zo spoedig als mogelijk zal invoeren? Kunt u toelichten wanneer de maatregelen en afspraken worden uitgevoerd en hoe ver het met de uitvoering staat?

Antwoord

Het kabinet deelt de opvatting dat de aanpak van klimaatverandering urgent is. Het kabinet is actief bezig met de uitvoering van het Klimaatakkoord en informeert uw Kamer hier met grote regelmaat over.

17

Kunt u deze vragen zo snel als mogelijk beantwoorden en zeker voor het AO Klimaat en Energie van 2 april 2020?

Antwoord

Ja.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Van Raan (PvdD), ingezonden 26 februari 2020 (kenmerk 2020Z03824).

[1] Follow the Money, 25 februari 2020, 'Klimaatsceptisch Nederland profiteert nog altijd van netwerk en geld uit fossiele' (https://www.ftm.nl/artikelen/clintel-klimaatsceptici-fossieleindustrie?share=Sx3fu4ypb5%2Bf76kvpNA4zgur1v0t4PTzdErfckYfo5pBEevJYc6rIMVdk%2BU%3D)

[2] NOS, 22 februari 2020, 'Nederlandse bedrijven financierden jarenlang prominente klimaatscepticus' (https://nos.nl/artikel/2324068-nederlandse-bedrijven-financierden-jarenlang-prominente-klimaatscepticus.html)

Indiener(s)