Het lijden van konijnen in de Nederlandse konijnenhouderij

Tweede Kamer der Staten-Generaal 2

Vergaderjaar 2019–2020

Vragen gesteld door de leden der Kamer

kv-tk-2019Z25007 ’s-Gravenhage 2019

2019Z25007

Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het lijden van konijnen in de Nederlandse konijnenhouderij (ingezonden 12 december 2019).

Vraag 1
Heeft u de beelden gezien die door de Stichting Animal Rights zijn gemaakt bij een kwart van de Nederlandse konijnenbedrijven?1

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat op jaarbasis in Nederland zo’n 2,6 miljoen konijnen2 worden geboren in de konijnenhouderij, waarvan de konijnen die niet binnen enkele weken overlijden, de rest van hun korte leventje slijten in kooien -die bizar genoeg «welzijnskooien» en «parkhuisvesting» worden genoemd- waarna ze op een leeftijd van 10 tot 12 weken worden geslacht voor hun vlees? Zo nee, om hoeveel dieren gaat het dan?

Vraag 3
Kunt u bevestigen dat deze dieren boven hun eigen uitwerpselen en dus continu in een ammoniaklucht leven?

Vraag 4
Kunt u toelichten wat er welzijnsvriendelijk is aan de «welzijnskooien»?

Vraag 5
Erkent u dat de term «parkhuisvesting» een ander beeld oproept dan een kooi waarin meer dan 12 konijnen per vierkante meter mogen worden gestopt?

Vraag 6
Kunt u bevestigen dat een konijn in geen van de huisvestingssystemen daglicht ziet?

Vraag 7
Kunt u bevestigen dat veel moederdieren nog altijd alleen worden gehuisvest als zij geen jongen hebben, terwijl konijnen zeer sociale dieren zijn?

1 https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4950251/konijnen-fokkers-dierenleed-animal- rights-dierenwelzijn

2 40.700 voedsters die ieder 63,9 jongen krijgen per jaar

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019–2020, Vragen 1

Vraag 8
Kunt u bevestigen dat konijnen in de commerciële konijnenhouderij door de kooihuisvesting lijden aan wonden, kale plekken en eeltknobbels aan hun poten?

Vraag 9
Kunt u bevestigen dat deze verwondingen kunnen leiden tot bacteriële infecties?

Vraag 10
Heeft u gezien dat een flink aantal konijnen die op de beelden te zien zijn beschadigde oren heeft, waarbij bij sommige konijnen de oren bijna geheel ontbreken en er slechts bloedigere stompjes resten?

Vraag 11
Heeft u gezien dat in veel hokken dode konijnen te zien zijn en konijnen die zijn verlamd, scheve nekken hebben of achterpoten hebben die gebroken lijken te zijn?

Vraag 12
Kunt u bevestigen dat het konijn van nature een sprongovulatie kent?

Antwoord 13
Kunt u bevestigen dat voedsters in de konijnenhouderij desondanks kunstmatig worden geïnsemineerd, waarbij de ovulatie dus niet vanzelf optreedt?

Vraag 14
Kunt u beschrijven hoe de ovulatie bij voedsters wordt opgewekt door de konijnenhouders?

Vraag 15
Kunt u beschrijven hoe de moederdieren (voedsters) worden geïnsemineerd en hoe vaak dit gebeurt?

Vraag 16
Kunt u beschrijven hoe bij de Kunstmatige Inseminatie (KI)-stations eens per week het zaad wordt «afgetapt» bij de fokrammen?

Vraag 17
Kunt u bevestigen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2018 vier reguliere inspecties heeft uitgevoerd in de konijnenhouderij, waarbij de helft «niet akkoord» was? Bij hoeveel bedrijven zijn deze inspecties uitgevoerd? Wat is er onderzocht tijdens deze inspecties en op basis waarvan is het oordeel «niet akkoord» gegeven? Wat zijn de sancties die zijn opgelegd bij de inspecties die niet akkoord waren?

Vraag 18
Kunt u bevestigen dat de NVWA in 2018 in de konijnenhouderij vijf inspecties heeft uitgevoerd op basis van een melding en dat 60% daarvan niet akkoord was? Bij hoeveel bedrijven zijn deze inspecties uitgevoerd? Wat is er onderzocht tijdens deze inspecties en op basis waarvan is het oordeel «niet akkoord» gegeven? Wat zijn de sancties die zijn opgelegd bij de inspecties die niet akkoord waren?

Vraag 19
Hoeveel inspecties heeft de NVWA tot nu in 2019 uitgevoerd in de konijnen- houderij? Hoeveel hiervan hebben plaatsgevonden op basis van een melding en hoeveel op basis van het reguliere toezicht?

Vraag 20
Waar waren deze inspecties op gericht en wat waren hierbij de bevindingen?

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019–2020, Vragen 2

Vraag 21
Kunt u bevestigen dat, volgens cijfers van de sector zelf3, één voedster per jaar meer dan 63 levendgeboren jongen ter wereld moet brengen?

Vraag 22
Kunt u bevestigen dat, volgens cijfers van de sector zelf, van deze jongen gemiddeld meer dan 10 jonge konijnen sterven in de kooi waarin ze moesten leven? Zo nee, hoe zit het dan?

Vraag 23
Kunt u bevestigen dat dit neerkomt op een sterfte onder vleeskonijnen van 16,3%?

Vraag 24
Kunt u bevestigen dat dit betekent, uitgaande van 2,6 miljoen vleeskonijnen die per jaar worden geboren, dat ieder jaar zo’n 424.000 konijnen sterven in de kooien van de Nederlandse konijnenhouderij? Zo nee, om hoeveel dieren gaat het dan?

Vraag 25
Kunt u bevestigen dat u eerder schreef dat in 2018 in Nederland per «ronde» geboren jongen in totaal afgerond 65.000 konijnen stierven?4

Vraag 26
Kunt u bevestigen dat voedsters in de konijnenhouderij gemiddeld tenminste zes tot zeven keer worden geïnsemineerd en zes tot zeven nestjes jongen moeten werpen per jaar van gemiddeld meer dan negen jongen per worp? Zo nee, hoe zit het dan?

Vraag 27
Kunt u bevestigen dat op basis van deze aantallen de totale sterfte per jaar nog hoger zou kunnen zijn, namelijk 455.000 konijnen die jaarlijks sterven in de kooien van de konijnenhouderij? Zo nee, hoeveel konijnen komen er dan jaarlijks niet levend uit de stallen van de Nederlandse konijnenhouderij?

Vraag 28
Kunt u bevestigen dat er op dit moment 47 konijnenbedrijven zijn?

Vraag 29
Kunt u bevestigen dat dit betekent dat er gemiddeld op ieder konijnenbedrijf iedere dag 24 tot 27 konijnen de dood vinden? Zo nee, hoeveel konijnen sterven er dan gemiddeld per dag op een konijnenbedrijf?

Vraag 30
Kunt u bevestigen dat konijnenhouders ‘s ochtends bij een rondgang door de stal de dode dieren uit de kooien moeten halen?

Vraag 31
Kunt u bevestigen dat dit betekent dat de beelden van hokken met dode konijnen een realistisch beeld laten zien van de dagelijkse praktijk, omdat er op iedere willekeurige nacht konijnen sterven in de kooien van de Neder- landse konijnenhouderij? Zo nee, hoe zit het dan volgens u?

Vraag 32
Vindt u het belangrijk dat de burger weet waar zijn eten vandaan komt?

Vraag 33
Kunt u zich herinneren dat u zei: «ik vind dat een consument op dit soort punten zelf ook nog wel enige kennis van zaken mag opdoen. (...) Ik geloof dat iedereen echt wel in staat is om te onderzoeken wat er aan de hand is.»?5

  1. 3  Afkomstig uit het Handboek Kwantitatieve Informatie Veehouderij 2018–2019

  2. 4  Antwoorden feitelijke vragen LNV-begroting 2020

  3. 5  Debat Dieren in de veehouderij, 24 januari 2019, https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/

    detail?id=2018Z14491&did=2019D36236

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019–2020, Vragen 3

Vraag 34
Kunt u bevestigen dat u het tot nu toe niet nodig vond om de sterftecijfers in de konijnenhouderij centraal te registreren, zodat er in elk geval objectieve informatie is over het aantal konijnen dat jaarlijks het leven in «welzijns- kooien» en «parkhuisvesting» met de dood moet bekopen?

Vraag 35
Verwacht u dat consumenten die meer informatie willen hebben over de herkomst van hun voedsel, 74 euro gaan betalen om het Handboek Kwantita- tieve Informatie Veehouderij in te kunnen zien om alleen maar achter de kille sterftecijfers te komen?

Vraag 36
Zo niet, op welke wijze verwacht u dat consumenten aan de benodigde informatie komen over het leven en lijden van konijnen die worden gehouden voor de productie van vlees?

Vraag 37
Wat zou u zelf vertellen als een burger die zich wil informeren over dieren- welzijn u vroeg uiteen te zetten wat de herkomst is van Nederlands konijnen- vlees?

Vraag 38
Wat heeft u als verantwoordelijk Minister tot nu toe gedaan om het leven van konijnen in de konijnenhouderij te verbeteren?

Vraag 39
Bent u bereid een verbod in te stellen op de konijnenhouderij?

Vraag 40
Hoeveel stikstofruimte zou een verbod op de konijnenhouderij opleveren?

Vraag 41
Kunt u deze vragen één voor één beantwoorden?

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019–2020, Vragen 4

Indiener(s)