Tweedemonitor / Kamervraag / Erdogan die dreigt politieke tegenstanders in Europa te kidnappen of vermoordenErdogan die dreigt politieke tegenstanders in Europa te kidnappen of vermoorden

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z24265

Vragen van de leden De Roon, Markuszower en Wilders (allen PVV) aan de Ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie en Veiligheid over Erdogan die dreigt politieke tegenstanders in Europa te kidnappen of vermoorden (ingezonden 5 december 2019).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het interview waarin de Turkse president Erdogan aangeeft duizenden politieke tegenstanders te willen kidnappen in Europa?1

Vraag 2

Weet u dat de Turkse inlichtingendienst MIT reeds 80 Turken (politieke tegenstanders) uit 18 landen heeft ontvoerd?2

Vraag 3

Sinds wanneer bent u ermee bekend dat Turkije het aantal kidnappings en moorden wil opschalen, omdat Europese landen vaak niet voldoen aan Turkse uitleveringsverzoeken?

Vraag 4

Kunt u aangeven hoeveel uitleveringsverzoeken Turkije sinds de «coup» in 2016 aan Nederland heeft gericht?

Vraag 5

Kunt u tevens aangeven hoeveel verzoeken zijn afgewezen/gehonoreerd en op welke gronden?

Vraag 6

Deelt u de opvatting van Erdogan dat de verzoeken betrekking hebben op terroristen, of zijn het voornamelijk politieke tegenstanders en journalisten zoals Can Dündar?

Vraag 7

Hoe waarschijnlijk acht u het dat Erdogan het dreigement dat hij politieke tegenstanders wil kidnappen of vermoorden gaat waarmaken in Europa in het algemeen, en in Nederland in het bijzonder?

Vraag 8

Richt Erdogan’s jachtpartij zich alleen op burgers met een Turks paspoort of moet iedereen die Erdogan bekritiseert oppassen niet plots in een Turkenbusje gesleurd te worden voor een enkeltje Turkije?

Vraag 9

Welke maatregelen neemt u om Turkse kidnappers en moordteams van Nederlandse bodem te weren? En bent u bereid Erdogan openlijk te veroordelen voor zijn plannen?


X Noot
1

Twitterbericht van Abullah Bozkurt op 2 december 2019 (https://twitter.com/abdbozkurt/status/1201753784269131777) en «Erdoğan hints at operations to capture top FETÖ member», Daily Sabah Turkey, 3 december 2019 (https://www.dailysabah.com/turkey/2019/12/03/erdogan-hints-at-operations-to-capture-top-feto-member).

X Noot
2

«President Erdogan has issued a license to kill», The Washington Post, 2 december 2019 (https://www.washingtonpost.com/opinions/2019/12/02/president-erdogan-has-issued-license-kill/).


Gerelateerd

Erdogan die dreigt politieke tegenstanders in Europa te kidnappen of vermoorden

Het bericht dat oud-minister Opstelten het ‘minder Marokkanen-proces heeft beïnvloed’

De agressieve retoriek en manoeuvres van Turkije richting Griekenland en Cyprus

De Turkse aanval op Koerden in Syrië en de chantagepraktijken van Erdogan

De brief van de Turkse president Erdogan inzake de Turkse verkiezingen

De beantwoording van vragen over het bericht dat oud-minister Opstelten het minder Marokkanen-proces heeft beïnvloed

De aanhoudende mensenrechtenschendingen in het Amazoneregenwoud, de plannen van president Bolsonaro van Brazilië om het Amazonewoud verder te vernietigen en de dubbele moraal die de EU hierover op nahoudt

Het bericht ‘So werden Erdogan-Kritiker in Deutschland per App denunziert’

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl