Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht dat de Indiase regering de speciale status van het gebied Kashmir schraptHet bericht dat de Indiase regering de speciale status van het gebied Kashmir schrapt

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z20676

2019Z20676

Vragen van het lid Kuzu (DENK) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat de Indiase regering de speciale status van het gebied Kashmir schrapt. (ingezonden 30 oktober 2019)

 

 1. Bent u bekend met het bericht ‘Pakistaanse premier bang voor etnische zuiveringen na opheffing autonomie Kashmir’? 1)
 2. Kunt u nader aangeven hoe de aard van de repressie er uitziet? Welke maatregelen heeft de Indiase regering genomen tegen de lokale bevolking?
 3. Met wie heeft u gesproken om u te informeren over de feiten inzake de situatie in Kashmir?
 4. Wat heeft de Nederlandse overheid precies ondernomen nadat de maatregel van kracht ging?
 5. Zijn er Nederlandse staatsburgers in dat gebied? Zo ja, lopen deze Nederlandse staatsburgers gevaar?
 6. Klopt het dat de nieuwe maatregel betekent dat hindoes zich voortaan vrij mogen vestigen in Jammu en Kashmir, het door India bestuurde gedeelte van het betwiste gebied?
 7. Klopt het dat direct na de aankondiging van de maatregel, die na de ondertekening van een decreet direct van kracht werd, er protesten uitbraken?
 8. Klopt het dat internet en telefonie worden geblokkeerd en duizenden manschappen op de been zijn om de orde te handhaven?
 9. Klopt het dat in de afgelopen maanden honderden mensen zijn opgepakt, onder wie politici, hoogleraren, zakenlieden en activisten?
 10. Is het intrekken van artikel 370 van de Indiase grondwet in strijd met het internationale recht? Zo nee, waarom niet?
 11. Deelt u de mening dat het besluit van de Indiase regering een schending van het internationale recht is? Zo ja, bent u bereid om dit bij de Verenigde Naties aan te kaarten? Zo nee, waarom niet?
 12. Deelt u de mening van de Pakistaanse premier dat etnische zuiveringen plaats zullen vinden in Kashmir nu India de speciale status van het gebied gaat schrappen? Zo ja, deelt u de mening dat dit op het hoogste niveau moet worden bestreden?
 13. Deelt u de mening van critici dat de maatregel vooral bedoeld is om Kashmir te de-islamiseren doordat hindoes nu massaal naar de regio kunnen trekken? Zo nee, waarom niet?
 14. Welke concrete acties gaat u ondernemen om de veiligheid van de moslims in Kashmir veilig te stellen, nu de speciale status van het gebied is geschrapt?
 15. Bent u bekend met het bericht ‘India stelt in delen van regio Kashmir een avondklok in’? 2)
 16. Wat is de laatste stand van zaken in verband met de invoering van de avondklok?
 17. Welke straffen stelt de Indiase regering op het negeren van de avondklok?
 18. Klopt het dat Indiase soldaten de traditionele Muharram-processie probeerden te stoppen, wat tot opstootjes onder de inwoners van Kashmir leidde? Zo ja, deelt u de mening dat het onwenselijk is als soldaten een godsdienstige plechtigheid verstoren?
 19. Klopt het dat de soldaten traangas en rubberkogels inzetten tegen de moslims in Kashmir? Zo ja, bent u bereid om dit te veroordelen?
 20. Bent u bereid om al deze vragen afzonderlijk en uitgebreid te beantwoorden?

 

 

 1. ‘Pakistaanse premier bang voor etnische zuiveringen na opheffing autonomie Kashmir’, Trouw, 7 augustus 2019(https://www.trouw.nl/buitenland/pakistaanse-premier-bang-voor-etnische-zuiveringen-na-opheffing-autonomie-kashmir~bee297d4/).
 2. ‘India stelt in delen van regio Kashmir een avondklok in’, Trouw, 8 september 2019 (https://www.trouw.nl/buitenland/india-stelt-in-delen-van-regio-kashmir-een-avondklok-in~b6d8e4dc/).


Indiener

Tunahan Kuzu (DENK)


Gericht

Stef Blok (VVD)


Access ( 11863 )

Publicatiedatum
30 Oktober 2019
Gerelateerd

© 2017-2022 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl