Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht ‘Arbeidsmigranten Westland luiden noodklok: Ik mocht niet naar huis toen ik ziek was’Het bericht ‘Arbeidsmigranten Westland luiden noodklok: Ik mocht niet naar huis toen ik ziek was’

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z18770

2019Z18770


Vragen van het lid Van Weyenberg (D66) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht ‘Arbeidsmigranten Westland luiden noodklok: Ik mocht niet naar huis toen ik ziek was’. (ingezonden 3 oktober 2019)

  1. Bent u bekend met het bericht ‘Arbeidsmigranten Westland luiden noodklok: Ik mocht niet naar huis toen ik ziek was’? 1)
  2. Wat vindt u ervan dat tegen een zwangere vrouw die zich niet lekker voelt, wordt gezegd “als je nu naar huis gaat, hoef je niet meer terug te komen”?
  3. Klopt het dat als de zwangere vrouw uit het artikel al enige tijd in Nederland werkzaam was, zij recht heeft op zwangerschapsverlof?
  4. Is van de genoemde voorbeelden in het artikel melding gemaakt bij de Inspectie SZW?
  5. Bent u in gesprek met bedrijven als Polska Porada, die stapels met voorbeelden van misstanden verzamelen? Staan zij in contact met de Inspectie SZW?
  6. Klopt het dat inspecties altijd van tevoren worden aangekondigd? Vindt u dat wenselijk gezien de omstandigheden waarin wordt gewerkt?
  7. Op welke manier worden arbeidsmigranten op hun rechten gewezen als zij in Nederland aan het werk gaan? Is informatie over rechten op de werkvloer bijvoorbeeld ook in het Engels of Pools beschikbaar?
  8. Wat is de actuele stand van zaken rondom de aanpak misstanden arbeidsmigranten?
  9. Hoe staat het met de werkgroep van ministeries, gemeenten, sociale partners en andere belanghebbenden waarmee zal worden bezien hoe afhankelijkheidsrelaties bij arbeidsmigranten kunnen worden verminderd?

1) Omroep West, 30 september 2019 ( https://www.omroepwest.nl/nieuws/3946044/Arbeidsmigranten-Westland-luiden-noodklok-Ik-mocht-niet-naar-huis-toen-ik-ziek-was ).


Gerelateerd

Het bericht ‘Arbeidsmigranten Westland luiden noodklok: Ik mocht niet naar huis toen ik ziek was’

De gevolgen van arbeidsmigratie

Het bericht dat een aantal gemeenten grenzen stelt aan de komst van arbeidsmigranten

Huiseigenaren die arbeidsmigranten in kamertjes proppen

Arbeidsmigranten die een goudmijn zijn voor verhuurders

De positie van arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis

De afhandeling van de asbestbrand in Wateringen

De huisvesting van arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl