Het af en toe in een instelling kunnen verblijven van ouderen en gehandicapten

2019Z17612


Vragen van de leden Bergkamp (D66), Hermans en Laan-Geselschap (beiden VVD) aan de minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het af en toe in een instelling kunnen verblijven van ouderen en gehandicapten. (ingezonden 20 september 2019)

  1. Bent u bekend met het nieuwsbericht: ‘Minder papierwerk voor gedeeltelijk verblijf zorginstelling’? 1)
  2. Kunt u aangeven wat de laatste stand van zaken is van de pilots ‘Logeerzorg’, zoals dit concept is voorgesteld door de fracties van D66 en VVD? 2) Bieden de pilots deze ‘Logeerzorg’, zoals bedoeld in het genoemde voorstel, dus niet alleen incidenteel maar ook structureel aan (bijvoorbeeld wekelijks twee nachtjes)? Zo ja, wat zijn de ervaringen? Zo nee, waarom niet?
  3. Klopt het dat, mede aan de hand van deze pilots, onderzocht wordt hoe regeldruk en bureaucratie rond mantelzorgondersteuning of respijtzorg verminderd kunnen worden zodat ondersteuning aanvragen gemakkelijker en sneller kan?
  4. Klopt het dat het voorstel voor een vaste eigen bijdrage, waarmee de ministerraad op 6 september jongstleden heeft ingestemd, een gevolg is van de onderzoeken en pilots? 1) Bieden de onderzoeken en de resultaten van de pilots ook andere nuttige inzichten om het aanvragen van mantelzorgondersteuning of respijtzorg te vergemakkelijken? Zo ja, welke zijn dat?
  5. Kunt u aangeven op welke wijze een vaste eigen bijdrage precies bij gaat dragen aan het verminderen van administratie voor zorgaanbieders?
  6. Draagt deze maatregel, die per 1 januari 2020 ingaat, ook bij aan het verminderen van (onnodige) administratie en regeldruk voor mensen die gebruik willen maken van het deeltijdverblijf? Zo nee, welke maatregelen treft u om dit voor de mensen zelf, alsmede hun mantelzorgers, gemakkelijker te maken?
  7. Klopt het dat de maatregel alleen geldt voor mensen die vallen onder de Wet langdurige zorg (Wlz)?
  8. Deelt u de mening dat het voor zorgaanbiedersaanbieders zo gemakkelijk mogelijk moet zijn om deze deeltijdverblijfplekken aan te bieden, ongeacht vanuit welk wettelijk regime deze aangeboden worden? Zo ja, bent u bereid om samen met de VNG te bezien hoe eenzelfde stap ook gemaakt kan worden voor de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015)? Zo nee, waarom niet?
  9. Hoe verhouden de pilots logeerzorg zich tot deeltijdverblijf in de Wlz, wat per 1 januari 2020 mogelijk wordt gemaakt? Hoe is bij deeltijdverblijf in de Wlz rekening gehouden met de organisatorische en financiële aspecten omtrent bedden die niet altijd bezet zijn?
  10. Kunt u deze vragen beantwoorden voor het plenaire debat over het actieprogramma Langer Thuis?
  1. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/09/06/minder-papierwerk-voor-gedeeltelijk-verblijf-zorginstelling
  2. https://d66.nl/notitie-logeerzorg/