Tweedemonitor / Kamervraag / Een aanval op de democratie in TurkijeEen aanval op de democratie in Turkije

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z15953

2019Z15953

Vragen van de leden Karabulut (SP), Voordewind (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP), Van Ojik (GroenLinks), Ploumen (PvdA), Sjoerdsma (D66), Van Raan (PvdD) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over een aanval op de democratie in Turkije (ingezonden 23 augustus 2019)

1

Is het u bekend dat Turkije opnieuw democratisch gekozen burgemeesters in het zuidoosten van Turkije heeft opgepakt en loyale bestuurders heeft aangesteld? 1)

2

Kunt u bevestigen dat Turkije sinds 2016 zo’n honderd burgemeesters van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP) uit hun functie heeft gezet en vervangen door zogenaamde toezichthouders? Zo nee, wat zijn dan de feiten?

3

Deelt u het oordeel van Human Rights Watch hierover, namelijk dat het oppakken van volksvertegenwoordigers een keiharde aanval op de democratie is en hiermee allerlei (politieke) rechten worden geschonden? Zo nee, waarom niet? 2)

4

Bent u bereid de arrestatie van de gekozen volksvertegenwoordigers in heldere woorden te veroordelen? Zo nee, waarom niet? Bent u daarnaast bereid in EU-verband aan te dringen op een stevige veroordeling?

5

Hoe spannen Nederland en de EU zich in om het respect voor democratische beginselen in Turkije te herstellen?

6

Welke gevolgen moet dit antidemocratische Turkse optreden hebben voor de relatie tussen Nederland/de EU en Turkije?

1) ‘Drie Koerdische burgemeesters afgezet en ruim 400 arrestaties in Turkije’, NRC.nl, 19 augustus 2019 ( https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/19/drie-koerdische-burgemeesters-afgezet-en-ruim-400-arrestaties-in-turkije-a397046)

2) ‘Turkey: 3 Kurdish Mayors Removed from Office’, Human Rights Watch, 20 augustus 2019 ( https://www.hrw.org/news/2019/08/20/turkey-3-kurdish-mayors-removed-office )


Gerelateerd

Een aanval op de democratie in Turkije

De uitzetting van Nederlandse journalist Boersma

Een luchtaanval op Mosul, Irak waarbij vier burgers werden gedood

De deportatie van Syrische vluchtelingen door Turkije

De agressieve retoriek en manoeuvres van Turkije richting Griekenland en Cyprus

Antwoord op vragen van lid Van Raan over overlast van vliegveld Luik-Bierset en het uitblijven van concrete actie ondanks een aangenomen motie

De vernieling van graven van christenen in Turkije

Het bericht dat Turkije Syrische rebellen inzet in de strijd in Libië

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl