Tweedemonitor / Kamervraag / Een mogelijke nieuwe illegale militaire interventie door Turkije in het noorden van SyriëEen mogelijke nieuwe illegale militaire interventie door Turkije in het noorden van Syrië

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z15410

2019Z15410

Vragen van het lid Karabulut (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over een mogelijke nieuwe illegale militaire interventie door Turkije in het noorden van Syrië (ingezonden 26 juli 2019).

1

Kent u de berichten ‘Turkey’s Threat to Push Further Into Syria’ en ‘Turkey has ‘no patience left’ with U.S. on Syria safe zone’? 1)

2

Ziet u ook dat Turkije opnieuw voorbereidingen treft voor en dat het stappen zet richting een illegale militaire interventie in het noorden van Syrië? Zo nee, wat is dan uw inschatting?

3

Hoe beoordeelt u de uitlatingen van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken dat Turkije mogelijk overgaat tot een militaire operatie ten oosten van de rivier de Eufraat?

4

Deelt u de grote zorgen hierover, omdat zo’n interventie illegaal is, het mogelijk zal leiden tot vele doden, gewonden en vluchtelingen, het afleidt van de strijd tegen Islamitische Staat en het een politieke oplossing van de oorlog in Syrië alleen maar verder uit beeld brengt? Zo nee, waarom niet? Kunt u op alle punten afzonderlijk reageren?

5

Bent u bereid contact op te nemen met uw Turkse ambtsgenoot om ervoor te pleiten dat Turkije niet overgaat tot een nieuwe illegale militaire interventie in Syrië? Zo nee, waarom niet?

6

Bent u bereid in EU- en NAVO-verband te pleiten voor sancties tegen Turkije als het noorden van Syrië opnieuw binnen wordt gevallen? Zo nee, waarom niet?

1) Turkey's Threat to Push Further Into Syria, http://iswresearch.blogspot.com/2019/07/turkeys-threat-to-push-further-into.html?m=1 , 24 juli 2019 & Turkey has ‘no patience left’ with U.S. on Syria safe zone, https://www.reuters.com/article/us-syria-security-turkey/turkey-has-no-patience-left-with-us-on-syria-safe-zone-idUSKCN1UJ1G1 , 24 juli 2019.


Gerelateerd

Een mogelijke nieuwe illegale militaire interventie door Turkije in het noorden van Syrië

Een rapport over mensenrechtenschendingen in het noorden van Syrië

Het (mogelijke) gebruik van chemische wapens bij de Turkse inval in Noord Syrie

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

Het bericht dat Turkije Syrische rebellen inzet in de strijd in Libië

De steun van de Nederlandse regering aan de rebellen in Zuid-Syrië

De agressieve retoriek en manoeuvres van Turkije richting Griekenland en Cyprus

Het bericht 'Rover wil langere treinen naar Noorden'

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl