Tweedemonitor / Kamervraag / Het berechten van Nederlandse Syrië-gangers door de Koerdische autoriteiten in Noord-SyriëHet berechten van Nederlandse Syrië-gangers door de Koerdische autoriteiten in Noord-Syrië

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z15269

2019Z15269

Vragen van de leden Koopmans en Laan-Geselschap (beiden VVD) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie en Veiligheid over het berechten van Nederlandse Syrië-gangers door de Koerdische autoriteiten in Noord-Syrië. (ingezonden 19 juli 2019)

1. Bent u bekend met het bericht 'Les Kurdes de Syrie prêts à juger les djihadistes français’? 1)

2. Zult u, conform de motie Laan-Geselschap c.s. 2), alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat (ook) Nederlandse jihadisten daar worden berecht waar zij hun afgrijselijke misdaden hebben begaan?

3. Zult u daartoe in overleg treden met de Koerdische autoriteiten in Noord-Syrië om te zien wat zij nodig hebben om hun aanbod van lokale berechting gestand te doen?

4. Is het kabinet bereid om de benodigde financiële en juridische ondersteuning te bieden om dit mogelijk te maken, al dan niet samen met andere relevante partners?

5. Overlegt u met de Franse regering en andere westerse regeringen om te komen tot een gezamenlijke ondersteuning van de geboden rechtsgang, opdat deze ten minste kan voldoen aan de minimumvoorwaarden van een eerlijk proces?

6. Is het kabinet bereid om, met relevante partners, te investeren in lokale detentiecentra voor (Nederlandse) jihadisten?


1) Figaro van 16 juli 2019; http://www.lefigaro.fr/international/les-kurdes-de-syrie-prets-a-juger-les-djihadistesfrancais-20190716
2) Kamerstuk 29754, nr. 513


Gerelateerd

Het berechten van Nederlandse Syrië-gangers door de Koerdische autoriteiten in Noord-Syrië

Het bericht ‘Nederland stuurt Yezidi’s terug naar de tentenkampen en dat is tegen de eigen regels zeggen advocaten’

Terugkeer van Nederlandse vrouwen en minderjarige kinderen in slechte gezondheid in IS-gebied

Het (mogelijke) gebruik van chemische wapens bij de Turkse inval in Noord Syrie

Het bericht ‘IS-gangers welkom in El Tawheed-moskee’

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

De steun van de Nederlandse regering aan de rebellen in Zuid-Syrië

Een mogelijke nieuwe illegale militaire interventie door Turkije in het noorden van Syrië

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl