Freelancejournalisten die onder het minimumloon werken

2019Z13096


Vragen van de leden Asscher (PvdA) en Ellemeet (GroenLinks) aan de ministers voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over freelancejournalisten die onder het minimumloon werken.
(ingezonden 24 juni 2019)

  1. Bent u bekend met het bericht ‘Freelancers werken onder het minimumloon en tegen beter weten in soms voor niets’ [1]?
  2. Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat de tarieven voor freelance(foto)journalisten inmiddels zo laag zijn dat in 2018 het grootste deel van hen minder dan het minimumloon verdiende?
  3. Hoe vindt u het dat de kloof tussen journalisten in vast dienstverband en freelancejournalisten steeds verder toeneemt?
  4. Hoe verklaart u het dat de inkomsten per opdracht in de afgelopen vier jaar met 10 tot 20% zijn gedaald?
  5. Bent u het ermee eens dat ook freelancejournalisten een fatsoenlijk loon verdienen, in het bijzonder in het licht van de belangrijke democratische taak die zij vervullen? Zo ja, welke maatregelen neemt u? Zo nee, kunt u toelichten waarom niet?
  6. Wat hebt u het afgelopen jaar ondernomen om de positie en de inkomsten van freelancejournalisten te verbeteren?
  7. Bent u, gezien de verslechterende positie van freelancejournalisten, bereid om collectief onderhandelen voor journalisten mogelijk te maken, zoals de NVJ [2], de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten, de Auteursbond, DuPho[3] en de Kunstenbond vragen? Zo nee, kunt u toelichten waarom niet?
  8. Bent u bekend met de situatie in Ierland, waar creatieve zelfstandigen een uitzondering op het mededingingsrecht kregen? En hoe verschilt de Nederlandse situatie van die in Denemarken en in Frankrijk? Wilt u onderzoeken of een dergelijke uitzonderingspositie ook in Nederland mogelijk is? Zo nee, kunt u toelichten waarom niet?

[1] https://www.villamedia.nl/artikel/freelancers-werken-onder-het-minimumloon-en-tegen-beter-weten-in-soms-zelfs-voor-niets

[2] NVJ: Nederlandse Vereniging van Journalisten

[3] DuPho staat voor 'Dutch Photographers', de Nederlandse beroepsorganisatie voor professionele fotografen

Indiener(s)