Tweedemonitor / Kamervraag / De mogelijke executie van een Saudische tienerDe mogelijke executie van een Saudische tiener

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z11919

2019Z11919


Vragen van het lid Karabulut (SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de mogelijke executie van een Saudische tiener (ingezonden 12 juni 2019)

1

Kent u het bericht ‘Mogelijk doodstraf voor Saudische tiener die als 10-jarige demonstreerde’? 1)

2

Kunt u bevestigen dat de Saudische tiener Murtaja Qureiris mogelijk geëxecuteerd wordt, omdat hij als 10-jarige deelnam aan een demonstratie? Zo nee, wat zijn dan de feiten?

3

Klopt het dat in Saudi-Arabië vaker verdachten worden geëxecuteerd die minderjarig waren toen ze werden opgepakt? Hoe vaak komt dit voor?

4

Bent u bereid om op korte termijn contact op te nemen met Saudi-Arabië, bij voorkeur met zoveel mogelijk gelijkgestemde andere landen, om te protesteren tegen de doodstraf in het algemeen en tegen de voorgenomen executie van Murtaja Qureiris in het bijzonder? Zo nee, waarom niet?

5

Bent u bereid zich in te zetten om te komen tot gerichte sancties tegen Saudi-Arabië vanwege ernstige mensenrechtenschendingen op structurele basis? Zo nee, waarom niet?

1) Mogelijk doodstraf voor Saudische tiener die als 10-jarige demonstreerde, NOS.nl, 7 juni 2019 ( https://nos.nl/artikel/2288079-mogelijk-doodstraf-voor-saudische-tiener-die-als-10-jarige-demonstreerde.html ).


Gerelateerd

De mogelijke executie van een Saudische tiener

Het bericht 'Prominente Saudische vrouwenrechtenactivisten opgepakt'

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

De arrestatie van tien activisten voor vrouwenrechten in Saudi-Arabië

De terdoodveroordeling van een Sudanese vrouw

Het voornemen van de Staatssecretaris tot ondertekenen namens de Nederlandse regering van het Global Compact for Migration (“Marrakesh Immigratiepact”)

Het lot van vrouwelijke activisten in Saudi-Arabië.

De erkenning van gevangenisstraffen uit andere EU-landen

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl