Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht ‘Oude vervuilende zakelijke auto veel goedkoper dan schone Tesla’Het bericht ‘Oude vervuilende zakelijke auto veel goedkoper dan schone Tesla’

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z10121

2019Z10121

Vragen van het lid Van Weyenberg (D66) aan de staatssecretaris van Financiën over het bericht ‘Oude vervuilende zakelijke auto veel goedkoper dan schone Tesla’ (ingezonden 21 mei 2019)

 

 1. Bent u bekend met het bericht dat de oude vervuilende zakelijke auto veel goedkoper is dan schonere elektrische alternatieven? 1)
 2. Waarom is bij de youngtimer-regeling, en daarmee de afwijkende waardering voor auto’s die ouder zijn dan vijftien jaar, gekozen voor een termijn van vijftien jaar?
 3. Hoeveel auto’s, uitgesplitst van nul tot vijf jaar oud, vijf tot tien jaar oud en tien tot vijftien jaar oud, zijn door IB-ondernemers (ondernemers voor de inkomstenbelasting) in de aangifte vermeld wegens privégebruik van de auto van de zaak?
 4. Kunt u voor de drie modellen die het meest worden betrokken in de aangifte aangeven hoe hoog de bijtelling is voor het model van meer dan vijftien jaar oud, en hoe hoog de bijtelling is voor hetzelfde model van vijf, tien, dertien en veertien jaar oud?
 5. Kunt u reageren op de stelling dat de youngtimer-regeling de prikkel geeft om minder snel te kiezen voor een auto die nog geen vijftien jaar oud is en daarmee vaak ook zuiniger en schoner, omdat het deze vijftien jaar oude auto’s relatief goedkoper maakt ten opzichte van auto’s die bijvoorbeeld dertien of veertien jaar oud zijn?
 6. Kunt u reageren op de stelling dat zakelijke rijders zonder de youngtimer-regeling niet of nauwelijks voor een meer dan vijftien jaar oude auto zouden kiezen?
 7. Op basis waarvan is de bijtelling voor youngtimers vastgesteld op 35% van de dagwaarde?
 8. Hoe wordt de dagwaarde van youngtimers onder de youngtimer-regeling bepaald?
 9. Hoe controleert de Belastingdienst of de dagwaarde in lijn met de werkelijke economische waarde is?
 10. Hoe verhoudt uw opmerking dat u eraan hecht op “het misverstand weg te nemen” dat de youngtimer-regeling “een fiscaal voordeel is” zich tot het feit dat meerdere advertenties en websites 2) juist expliciet wijzen op de fiscale voordelen van de youngtimer-regeling, zoals een website 3) die wijst op de “bizar lage bijtelling” als gevolg van de youngtimer-regeling?
 11. Hoe heeft het aantal youngtimers dat onder de youngtimer-regeling valt zich in de periode 2014-2019 ontwikkeld? Hoe wordt het aantal youngtimers dat onder de youngtimerr-regeling valt voor de periode 2020-2024 geraamd?
 12. Hoe definieert u een vrijwel afgeschreven auto?
 13. Klopt het dat het aantal leaseauto’s dat onder de youngtimer-regeling valt onbekend is? Waarom is van deze leaseauto’s geen kenteken bekend? Bent u bereid om te onderzoeken hoe groot het aantal leaseatuo’s, dat onder de youngtimer-regeling valt, is?
 14. Hoeveel auto’s die onder de youngtimer-regeling vallen zijn ooit in het bezit geweest van een particulier? Klopt het dat ondernemers die gebruik maken van de youngtimer-regeling een lager btw-tarief over privégebruik betalen dan wanneer zij kiezen voor een nieuwe zuinigere auto, die nog niet in het bezit is geweest van een particulier?
 15. Klopt het dat youngtimers minder zuinig zijn dan nieuwere alternatieven? Hoe groot is dit verschil?
 16. Klopt het dat youngtimers meer fijnstof uitstoten dan nieuwere alternatieven? Hoe groot is dit verschil?
 17. Wanneer stuurt u het onderzoek naar de mogelijkheid om de youngtimer-regeling aan te passen naar de Kamer?
 18. Kunt u een uitputtend overzicht geven van fiscale regelingen in het autodomein waar zakelijke rijders gebruik van kunnen maken? Wat is het budgettaire belang van deze maatregelen?
 19. Welke risico’s, voor- en nadelen biedt de afschaffing van de youngtimer-regeling? Kunt u daarbij zowel op budgettaire gevolgen als milieueffecten ingaan?

 


1) https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4715726/oude-vervuilende-zakelijke-auto-veel-goedkoper-dan-schone-tesla

2) http://www.youngtimerselect.nl/;

 https://www.businessinsider.nl/auto-leasen-youngtimer/; https://www.nu.nl/auto/5859513/hier-moet-je-als-zzper-op-letten-als-je-voor-een-youngtimer-gaat.html;

3) https://www.gooisautoteam.nl/youngtimers/;


Gerelateerd


Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/tweede1q/public_html/kamerstuk.php on line 347
Er zijn geen relevante kamerstukken gevonden

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl