Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht dat buitenlandse bedrijven Europese partijen sponsorenHet bericht dat buitenlandse bedrijven Europese partijen sponsoren

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z08764

2019Z08764


Vragen van de leden Leijten en Van Raak (beiden SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, van Financiën en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat buitenlandse bedrijven Europese partijen sponsoren (ingezonden 26 april 2019)

  1. Deelt u de mening dat het kopen van invloed van (buitenlandse) bedrijven op politieke partijen onwenselijk is? Zo nee, waarom niet? (1)
  2. Deelt u de mening dat het verkopen van ‘lobbycontracten’ aan Amerikaanse bedrijven van Europese partijen onwenselijk is? Zo nee, waarom niet?
  3. Vindt u het wenselijk dat grote bedrijven zoals Facebook en Google een standje hebben op een partijcongres van een politieke partij? Zo ja, waarom?
  4. Sluit het kabinet zich aan bij de Franse president Macron dat samenwerken met een Europese partij die zich laat sponsoren door onder andere Monsanto/Bayer onwenselijk is, niet in de laatste plaats omdat het politiek kwetsbaar maakt? Zo nee, waarom niet? (2)
  5. Wat gaat u doen om het onmogelijk te maken dat via Nederlandse brievenbusmaatschappijen en schimmige constructies invloed gekocht wordt bij Europese politieke partijen?
  6. Gaat het kabinet zich ook inzetten om buitenlandse financiering van Europese politieke partijen tegen te gaan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier?
  7. Hoe gaat u zich inzetten om de financiering van Europese politieke partijen transparanter te maken?
  8. Hoe gaat u zich inzetten om de financiering van Europese politieke partijen door bedrijven onmogelijk te maken?
  1. https://www.ftm.nl/artikelen/buitenlandse-donaties-europese-partijen?share=1&utm_source=Twitter&utm_medium=social&utm_campaign=Brussel2&utm_content=FTM10615
  2. https://sceptr.net/2019/03/macron-dumpt-alde-van-verhofstadt-na-monsanto-financiering/


Gerelateerd

De wederom gesponsorde Koningsdagborrel van de ambassade in Brussel, ook wel de Permanente Vertegenwoordiging genoemd

Het bericht dat buitenlandse bedrijven Europese partijen sponsoren

Het bericht dat coffeeshops sportverenigingen sponsoren

Sponsoring van de Koningsdagborrel op de Permanente Vertegenwoordiging in Brussel

Het bericht dat EU-voorzitter Roemenië zich laat sponsoren door Coca-Cola

De geheime gesprekken van de Europese Commissie met voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk de heer Blair en de heer George Soros over een tweede Brexit-referendum

De Sponsoring van EU-voorzitters door bedrijven

Ambtenaren die deelnemen aan belastingcommissies van lobbyclubs van buitenlandse bedrijven

© 2017-2019 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl