Het bericht ‘Veel schade door ‘bitcoin-advertenties’ met nepuitspraken BN’ers’

2019Z08462


Vragen van de leden Van Wijngaarden, Van der Linde en Van Aartsen (allen VVD) aan de ministers van Justitie en Veiligheid, van Financiën en van Onderwijs Cultuur en Wetenschap over het bericht ‘Veel schade door ‘bitcoin-advertenties’ met nepuitspraken BN’ers’. (ingezonden 24 april 2019)

  1. Kent u het bericht ‘Veel schade door ‘bitcoin-advertenties’ met nepuitspraken BN’ers’? 1)
  2. Is bekend wie of welke organisatie(s) opdrachtgever zijn van plaatsing van deze misleidende advertenties?
  3. Is bekend hoe groot de schade is die deze misleidende advertenties veroorzaken?
  4. Is het mogelijk dat politie en openbaar ministerie optreden tegen deze misleidende advertenties?
  5. Kunnen sociale media als Facebook, Google en YouTube ertoe worden aangezet advertenties te weren van een site vanwege de strafrechtelijke gedragingen en de criminele intenties van de adverteerders?
  6. Is het mogelijk dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hiertegen optreedt, aangezien sprake is van valse beleggingsproducten? Zo nee, bent u bereid de bevoegdheden van de AFM uit te breiden, zodat dit alsnog mogelijk wordt?
  7. Welke middelen staan u ter beschikking om de identiteit van de adverteerders te kunnen achterhalen alsmede het land van herkomst?
  8. Welke middelen staan u ter beschikking wat betreft de bescherming van de consument en de personen van wie naam en beeltenis worden misbruikt?
  9. In hoeverre en op welke wijze kunnen sociale mediaplatformen consumenten waarschuwen voor dit soort praktijken? Bent u bereid met een aanpak te komen zodat sociale mediaplatformen frauduleuze activiteiten monitoren en gebruikers van sociale media in bescherming nemen?
  10. Vindt reeds overleg plaats in EU-verband over deze vorm van consumentenmisleiding en misbruik van namen en beeltenissen van bekende artiesten? Zo nee, bent u bereid afspraken te maken met EU-collega’s om dit soort fraude aan te pakken?
  11. Herkent u het beeld dat pogingen van met name Humberto Tan en John de Mol om de bedenkers van nepadvertenties te achterhalen en voor de rechter te slepen zijn gestrand? Is het mogelijk bekende Nederlanders rechtszekerheid of rechtsbescherming te bieden om tegen deze platformeigenaren op te kunnen treden?

1) NOS, 12 april 2019, https://nos.nl/l/2280062