Het uitbreiden van burgeropsporing en het aanleveren van complete dossiers aan politie en het openbaar ministerie door mensen

2019Z08251


Vragen van het lid Van Nispen (SP) aan de minister van Justitie en Veiligheid over het uitbreiden van burgeropsporing en het aanleveren van complete dossiers aan de politie en het openbaar ministerie door mensen

(ingezonden 19 april 2019)

1

Kunt u uitgebreid toelichten wat er wordt bedoeld met de passage ‘burgeropsporing’ in het jaarplan van het openbaar ministerie (OM) in Oost-Nederland? 1) Wat houdt deze pilot precies in, dat burgers begeleid worden ‘om een compleet dossier bij het OM/politie aan te leveren op grond waarvan een vervolgingsbeslissing kan worden genomen?’ 2)

2

Waar is het voor nodig dat mensen worden opgeroepen voortaan dit opsporingswerk te doen? Spelen de bezuinigingen van de afgelopen jaren en de capaciteitsproblemen bij de politie en het OM hierbij een rol?

3

Wanneer is sprake van een compleet dossier, welke handelingen worden verwacht van mensen? Zijn de risico’s die kleven aan het zelf verrichten van opsporingswerk hierbij overwogen? Zo ja, op welke wijze?

4

Waaruit bestaat deze ‘begeleiding van de burger’ precies?

5

Deelt u de mening dat mensen die het slachtoffer zijn van strafbare feiten niet zelf verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het vangen van de boeven?

6

Deelt u de mening dat opsporingswerk een overheidstaak is en dat dit zo moet blijven? Zo ja, wat betekent dit voor deze pilot?

1) Algemeen Dagblad, 19 april 2019: ‘Burger als hulpje van de recherche’

2) Jaarplan 2019 van het openbaar ministerie in Oost-Nederland

Indiener(s)