Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht ‘Regeling die moet zorgen voor meer banen, houdt lonen laag’Het bericht ‘Regeling die moet zorgen voor meer banen, houdt lonen laag’

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z06737

2019Z06737

Vragen van Jasper van Dijk (SP) aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht ‘Regeling die moet zorgen voor meer banen, houdt lonen laag’(ingezonden 4 april 2019)

1

Kent u de uitzending van EenVandaag: ‘Regeling die moet zorgen voor meer banen, houdt lonen laag’? 1) Wat is uw reactie daarop?

2

Wat vindt u ervan dat mensen niet aan het minimumloon kunnen ontsnappen en geen loonsverhoging krijgen, vanwege de regeling lage-inkomensvoordeel (het LIV), ook bekend als "de Primarkpremie"? Erkent u de perverse prikkel om de lonen laag te houden?

3

Kunt u onderbouwen dat het LIV heeft gezorgd voor meer banen? Om hoeveel extra banen gaat het? Waren deze banen er niet gekomen als het LIV er niet was geweest?

4

Wat is uw reactie op de uitspraak van econoom Alfred Kleinknecht, dat het vooral om banen gaat die mensen ook zonder subsidie zouden krijgen?

5

Onderschrijft u de uitspraak van econoom Kleinknecht dat het LIV - ter waarde van een half miljard euro - een nogal dure vorm van werkverschaffing is? Zo nee, waarom niet?

6

Klopt het dat de Hema 1,6 miljoen euro aan LIV-subsidie heeft gekregen, de Primark 2,5 miljoen euro en de Bijenkorf 800.000 euro? Kunt u een overzicht geven van de twintig grootste ontvangers van het LIV en van het jeugd-LIV?

7

Hoeveel mensen zijn werkzaam in de sociale werkvoorziening dankzij het LIV?

8

Bent u bereid de LIV-regeling af te schaffen, als deze regeling slechts uitpakt als een "Primarksubsidie", ofwel een prikkel om de lonen laag te houden? Bent u bereid om dit geld in te zetten voor nuttige zaken, zoals een verhoging van het minimumloon?

1) EenVandaag 2 april 2019 https://eenvandaag.avrotros.nl/item/regeling-die-moet-zorgen-voor-meer-banen-houdt-lonen-laag/


Gerelateerd

Het bericht ‘Regeling die moet zorgen voor meer banen, houdt lonen laag’

Onderzoek waaruit blijkt dat verhoging van het minimumloon weinig banen kost

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

De berichten ‘Werkende is kind van de rekening’ en ‘Hoe kan dat: krapte op de arbeidsmarkt én dalende lonen?’

Strenge voorwaarden aan staatssteun voor de luchtvaartsector in het perspectief van een sector die stevig moet krimpen.

Achterblijvende lonen in Europa

Het bericht dat Apollo/Vredestein 750 fulltime-equivalent (fte) aan banen wil schrappen in de locatie in Enschede

Achterblijvende lonen

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl