Tweedemonitor / Kamervraag / AED’s in treinen en op stationsAED’s in treinen en op stations

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z04755

2019Z04755

Vragen van de leden De Lange, Ziengs en Rutte (allen VVD) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over automatische externe defibrillators (AED’s) in treinen en op stations. (ingezonden 12 maart 2019)


1

Kent u de artikelen 'Hartstichting wil AED in trein, NS huiverig' 1) en 'Reiziger tegen NS na vergeefse reanimatie: plaats meer AED's!'? 2)

2

Deelt u de mening dat op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen de aanwezigheid van AED’s onontbeerlijk is? Zo ja, zou dit dan ook niet het geval moeten zijn op stations, in treinen en in bussen?

3

Hoeveel AED’s die op stations hangen zijn tot nu toe gestolen of onderhevig geweest aan vandalisme? Hoe verhoudt zich dat tot de naar schatting 100.000 AED’s die in heel Nederland hangen? 3)

4

Deelt u de mening dat angst voor misbruik, zoals diefstal of vandalisme, nooit een reden mag zijn om de overlevingskansen van 17.000 mensen niet te vergroten?

5

Is het u bekend dat vervoerder Arriva heeft besloten in alle nieuwe en in alle gerenoveerde treinen een AED te plaatsen? Wat kunnen andere vervoerders hiervan leren? Kunt u dit antwoord toelichten?

6

Kunnen in aanbestedingen voor de toekomst dergelijke voorwaarden meegenomen worden om plaatsing van AED’s te bevorderen?

7

Deelt u de mening van de Hartstichting, reizigersvereniging Rover en andere reizigers dat er AED’s in treinen moeten komen en meer continu (24/7) bereikbare AED’s op stations geplaatst moeten worden?

8

Bent u bereid met de NS, andere vervoerders en ProRail in gesprek te gaan over de ambitie om op elk station en in elke trein een AED te plaatsen en ervoor te zorgen dat op alle stations AED’s hangen?

1) De Telegraaf, 11 maart 2019, 'Hartstichting wil AED in trein, NS huiverig' ( https://www.telegraaf.nl/nieuws/3258770/hartstichting-wil-aed-in-trein-ns-huiverig )

2) Ad.nl, 14 januari 2019, 'Reiziger tegen NS na vergeefse reanimatie: plaats meer AED's!' ( https://www.ad.nl/binnenland/reiziger-tegen-ns-na-vergeefse-reanimatie-plaats-meer-aed-s~aca1ec63/ )

3) https://actueel.hartstichting.nl/download/472810/feitenencijfers.doc


Gerelateerd

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl