Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht dat EU-voorzitter Roemenië zich laat sponsoren door Coca-ColaHet bericht dat EU-voorzitter Roemenië zich laat sponsoren door Coca-Cola

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z03937

2019Z03937

Vragen van de leden Van Kooten-Arissen, Van Raan (beiden PvdD) en Van Gerven (SP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat EU-voorzitter Roemenië zich laat sponsoren door Coca-Cola. (ingezonden 28 februari 2019)

1

Kent u de berichten “Foodwatch eist einde partnerschap EU-voorzitter met Coca-Cola” en “Rumoer in Brussel om sponsoring EU-voorzitter Roemenië door Coca-Cola”? 1)

2

Klopt het dat Nederland tijdens zijn voorzitterschap in 2016 sponsorgeld ontving van enkele multinationals? Kunt u toelichten wat er gedaan is met dat sponsorgeld en wat deze multinationals ervoor in de plaats ontvingen?

3

Deelt u de mening dat inmenging van het grootbedrijf in Europese besluitvorming ongewenst is?

4

Kunt u toelichten hoe sponsorschap door multinationals bijdraagt aan een eerlijk, transparant en democratisch Europa?

5

Wat vindt u ervan dat een suikergigant als Coca-Cola drank, zitzakken, automaten en zuilen met het logo levert voor een bijeenkomst van afgelopen januari van EU-voorzitter Roemenië voor Europese ministers van Buitenlandse Zaken? 2)

6

Vindt u het gepast dat voedselgiganten Europese conferenties sponsoren in een tijd waarin de Wereldgezondheidsorganisatie spreekt van een ‘obesitasepidemie’ in Europa?

7

Heeft de EU wat u betreft een voorbeeldfunctie in de strijd tegen overmatige inname van vet, zout en suiker?

8

Welke boodschap straalt het uit wanneer de EU zich enerzijds inzet voor gezonde voeding en zich anderzijds laat sponsoren door een bedrijf dat ongezonde producten verkoopt?

9

Deelt u de mening dat zo’n partnerschap de schijn van belangenverstrengeling heeft, omdat de Europese Unie zich buigt over zaken waar Coca-Cola belang heeft de bij uitkomst, zoals de Algemene Levensmiddelen Verordening en het Europees voedselkeuzelogo?

10

Bent u bereid uw Roemeense ambtgenoot en de voorzitter van de Europese Raad aan te spreken op hun keuze voor deze hoofdsponsor?

12

Bent u bereid bij een volgend Nederlands EU-voorzitterschap geen sponsordeals te sluiten met het bedrijfsleven?

1) https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/suikertaks/actuele-nieuwsberichten/foodwatch-eist-einde-partnerschap-eu-voorzitter-met-coca-cola/ ; https://nos.nl/artikel/2273583-rumoer-in-brussel-om-sponsoring-eu-voorzitter-roemenie-door-coca-cola.html

2) http://www.spiegel.de/wirtschaft/service/foodwatch-bekaempft-coca-cola-sponsoring-fuer-eu-a-1255187.html


Gerelateerd

Het bericht dat EU-voorzitter Roemenië zich laat sponsoren door Coca-Cola

Het eigen voedselkeuzelogo van Coca-Cola

Het voornemen van de Staatssecretaris tot ondertekenen namens de Nederlandse regering van het Global Compact for Migration (“Marrakesh Immigratiepact”)

Antwoord op vragen van lid Van Raan over overlast van vliegveld Luik-Bierset en het uitblijven van concrete actie ondanks een aangenomen motie

De wederom gesponsorde Koningsdagborrel van de ambassade in Brussel, ook wel de Permanente Vertegenwoordiging genoemd

Het doordrukken van groei op Schiphol terwijl krimp nodig is om binnen de grenzen van klimaat, leefomgeving en veiligheid van mens en dier te blijven.

Het bericht dat oud-minister Opstelten het ‘minder Marokkanen-proces’ zou hebben beïnvloed

Het bericht dat coffeeshops sportverenigingen sponsoren

© 2017-2019 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl