Tweedemonitor / Kamervraag / Het tekort aan bedden bij de kinderafdeling van het AmsterdamUMCHet tekort aan bedden bij de kinderafdeling van het AmsterdamUMC

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z03676

2019Z03676

Vragen van de leden Hijink en Van Gerven (beiden SP) aan de minister voor Medische Zorg

over het tekort aan bedden bij de kinderafdeling van het AmsterdamUMC (ingezonden 22 februari 2019)

1

Er van uitgaande dat ziekenhuis AMC vorig jaar niet alle patiënten van de kinderafdeling van het VUmc kon opvangen omdat zij een eigen tekort hadden aan verpleegkundigen, de SP meldingen binnen krijgt dat er nog steeds sprake is van een tekort aan bedden voor kinderen die ziek zijn, kunt u aangeven hoeveel bedden op de kinder-IC afdeling open waren in het VUmc en AMC vier jaar geleden en hoeveel bedden nu beschikbaar zijn in het AmsterdamUMC? 1)

2

Klopt het dat het de bedoeling was dat door de kinder-IC op te heffen in VUmc en te concentreren in AMC, dat er meer beschikbare Kinder-IC bedden zou komen? Er zijn nu meldingen dat het aantal kinder-IC bedden in AmsterdamUMC zijn afgenomen ten opzichte van vier jaar geleden, kunt u aangeven met hoeveel bedden de capaciteit is afgenomen in de laatste vier jaar?

3

Zijn dit genoeg operationele bedden om het aantal zieke kinderen op de kinder-IC in het AmsterdamUMC op te vangen? Kunt u uw antwoord toelichten?

4

Is dit bewust fusiebeleid geweest om de kinder-IC afdeling van VUmc af te bouwen en te verplaatsen naar het AMC, of is de fusie te wijten aan het gebrek aan gekwalificeerd personeel? Kunt u uw antwoord toelichten?

5

In hoeverre leidt deze fusie tot tekorten aan bedden voor ernstig zieke kinderen? Vindt u het acceptabel dat door de fusie ernstig zieke kinderen, maar ook hun ouders de dupe worden als zij moeten worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen verder weg, als er geen plek is in het AmsterdamUMC? Kunt u uw antwoord toelichten?

6

Is er nog steeds sprake van een personeelstekort op de kinderafdeling van het AmsterdamUMC? Kunt u uw antwoord toelichten?

7

Op welke wijze wordt gewerkt aan het werven van personeel voor de kinder-IC afdeling in het AmsterdamUMC? Kunt u uw antwoord toelichten?

8

Hoe hoog is het ziekteverzuim binnen de kinder-IC van het AmsterdamUMC? Kunt u uw antwoord toelichten?


9

Houd de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toezicht op de kinderafdeling van het AmsterdamUMC? En wat is het oordeel van de IGJ? Zo neen, waarom niet?

1) https://www.nu.nl/amsterdam/5355521/amc-kan-mogelijk-niet-alle-patienten-kinderafdeling-vumc-opvangen.html


Gerelateerd

Het tekort aan bedden bij de kinderafdeling van het AmsterdamUMC

Het bericht ‘Ziekenhuis Winterswijk verliest intensive care, kinderafdeling en verlosafdeling’

De sluiting van residentiële bedden bij Oosterpoort

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

Het bericht 'Acuut gevaar voor zorg door tekort aan medische hulpmiddelen’

Het bericht ‘Groningen Airport Eelde soms dicht door tekort luchtverkeersleiders’

De dreigende uitval van zorgpersoneel door stress.

De gevolgen van het Coronavirus

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl