Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht ‘vier jaar geëist tegen vleesfraudeur Willy Selten’Het bericht ‘vier jaar geëist tegen vleesfraudeur Willy Selten’

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z03663

2019Z03663

Vragen van de leden Geurts (CDA) en De Groot (D66) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het bericht ‘Vier jaar geëist tegen vleesfraudeur Willy Selten’ (ingezonden 22 februari 2019)

1

Kent u het bericht ‘Vier jaar geëist tegen vleesfraudeur Willy Selten’? 1)

2

In hoeverre is actie 5 uit het actieplan door de Taskforce Voedselvertrouwen voltooid, waarin wordt gesteld dat het bedrijfsleven de aansluiting van kwaliteitssystemen tussen schakels in de keten verbetert en kunt u daarbij met name ingaan op (de kleine en middelgrote slachterijen binnen) de rundveevleesketen? 2)

3

Kunt u een stand van zaken geven met betrekking tot de overige acties die worden beschreven in het actieplan Voedselvertrouwen waar het bedrijfsleven in de dierlijke sectoren (vlees en zuivel) en de overheid (Economische Zaken, Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gezamenlijk acties voorstellen?

4

Hoeveel noodslachtingen waarbij koeien zijn betrokken vinden er plaats in Nederland (uitgesplitst in noord en zuid)?

5

Het is bekend dat melkkoeien naar de vetweiderij gaan alvorens zij voor de slacht worden aangeboden: op welke wijze houdt de overheid toezicht op deze schakel?

6

Hoeveel controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vinden gemiddeld per jaar plaats op vetweiderijen?

7

Indien een NVWA-dierenarts constateert dat er vanuit vetweiderij of andere aanbieders niet-slachtwaardige koeien worden aangeboden bij een klein of middelgroot slachthuis, op welke wijze is dan geborgd dat het vlees van deze koeien niet in de consumptie terechtkomt en kunt u stap voor stap beschrijven hoe deze borging verloopt in de praktijk?

8

Kunt u aannemelijk maken dat de handhaving in het slachthuis zodanig is dat er geen vlees van niet-slachtwaardige koeien in de consumptieketen terechtkomt, bijvoorbeeld met een sluitend systeem van in- en uitslagregister?

9

Indien het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar onregelmatigheden met niet-slachtwaardige runderen, treft de NVWA dan ondertussen maatregelen ter voorkoming van dergelijke onregelmatigheden?

10

Kunt u de vragen één voor één beantwoorden, en voor het AO NVWA dat staat gepland voor 28 maart 2019?

1) https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/06/vier-jaar-geeist-tegen-vleesfraudeur-willy-selten-a3653129

2) https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2013/06/13/actieplan-taskforce-voedselvertrouwen


Gerelateerd

Het bericht ‘vier jaar geëist tegen vleesfraudeur Willy Selten’

Kleine en middelgrote slachthuizen in Noord-Nederland

Het bericht ‘Fiscus blijft informatie achterhouden in rechtszaken om kinderopvangtoeslag’

De berichten ‘Rotterdam loopt teruggeëist bijstandsgeld mis’, ‘Man mag 35.000 euro te veel uitgekeerde bijstand houden’ en ‘Stoïcijnse reacties op CRvB-uitspraak vorderingen’

Het bericht dat Helmonder Farad K. tonnen verdiende met 90 verzonnen verhalen voor asielzoekers en waar tegen vier jaar cel is geëist.

De eerdere beantwoording over het zogeheten gelijkberechtigingsdossier

De doorlooptijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)

Het bericht ‘AIVD blokkeert terugkeer tientallen Nederlandse piloten’

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl