Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht ‘EU waarschuwt luchtvaart voor verlies vliegrechten bij Brexit zonder deal’Het bericht ‘EU waarschuwt luchtvaart voor verlies vliegrechten bij Brexit zonder deal’

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z02656

2019Z02656

Vragen van het lid Paternotte (D66) aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht ‘EU waarschuwt luchtvaart voor verlies vliegrechten bij Brexit zonder deal’ (ingezonden 12 februari 2019)

1

Bent u bekend met de berichten ‘EU waarschuwt luchtvaart voor verlies vliegrechten bij Brexit zonder deal' 1) , EU gives airlines deadline for no-deal Brexit 2) en ‘Kabinet wil geen bilaterale deal met VK over vervoer’? 3)

2

Deelt u de mening dat het zorgelijk is dat Online Travel Agencies, zoals Expedia, Google Flights en Skyscanner, nog steeds vliegtickets naar en via het Verenigd Konikrijk verkopen voor reizen na 29 maart zonder reizigers te informeren over de mogelijke gevolgen van een no-dealbrexit voor de luchtvaart?

3

Kunt u bevestigen dat door de brexit het recht op vliegen in het Europese luchtruim ingetrokken wordt voor luchtvaartmaatschappijen die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk in het geval van een no-dealvertrek uit de EU en dat dit gevolgen zal hebben voor passagiers die vanuit Nederland naar en via het Verenigd Koninkrijk vliegen met deze maatschappijen? Zo nee, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?

4

Kunt u toelichten wat de gevolgen zijn voor reizigers en de luchtvaart vanuit Nederland naar en via het Verenigd Koninkrijk, wanneer er wordt teruggevallen op het bilaterale luchtvaartverdrag uit 1946? In hoeverre beperkt het bilaterale luchtvaartverdrag het vliegverkeer tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk tot ‘de aangewezen luchtvaartmaatschappijen’, zoals uitputtend opgenomen in bijlage 1 (1-8) van het luchtvaartverdrag?

5

Verwacht u dat, indien reizen vanuit Nederland naar of via het Verenigd Koninkrijk geschrapt of ernstig vertraagd raken als gevolg van een no-dealbrexit, EU-verordening 261/2004 inzake de vaststelling van gemeenschappelijke regels inzake compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering en annulering of langdurige vertraging van vluchten van toepassing is op deze situaties? Kunt u dit toelichten?

6

Kunt u toelichten welke stappen u gaat zetten om reizigers die naar of via het Verenigd Koninkrijk vliegen, te informeren en ondersteunen bij een brexit met een no deal?

7

Deelt u de mening dat Online Travel Agencies een waarschuwing dienen af te geven bij het boeken van vluchten naar en via het Verenigd Koninkrijk na 29 maart? Zo ja, kunt u aangeven op welke termijn en op welke wijze u met deze agentschappen afspraken gaat maken? Zo nee, waarom niet?

8

Kunt u bovenstaande vragen apart beantwoorden?

1) Nu.nl, 2 februari 2019 ( https://www.nu.nl/brexit/5719848/eu-waarschuwt-luchtvaart-voor-verlies-vliegrechten-bij-brexit-zonder-deal.html )

2) Website Financial Times, 2 februari 2019 ( https://www.ft.com/content/8c0a9f86-2641-11e9-b329-c7e6ceb5ffdf )

3) Nieuwsblad Transport, 8 februari 2019 ( https://www.nieuwsbladtransport.nl/wegvervoer/2019/02/08/kabinet-wil-geen-bilaterale-deal-met-vk-over-vervoer/ )


Gerelateerd


Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/tweede1q/public_html/kamerstuk.php on line 347
Er zijn geen relevante kamerstukken gevonden

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl