Tweedemonitor / Kamervraag / De humanitaire crisis in Venezuela en de erkenning van Juan GauidóDe humanitaire crisis in Venezuela en de erkenning van Juan Gauidó

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z02377

2019Z02377

Vragen van het lid Bouali (D66) aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de humanitaire crisis in Venezuela en de erkenning van Juan Gauidó (ingezonden 7 februari 2019)

1

Kent u de berichten ‘Venezuela herziet relaties met EU-landen na erkennen Guaidó als president’ 1) en ‘Crisis in Venezuela’? 2)

2

Hoe duidt u de zorgelijke humanitaire situatie in Venezuela, waaronder de wijdverspreide armoede en honger en het aanhoudende tekort aan medicijnen?

3

Op welke wijze en via welke hulporganisaties biedt Nederland – zowel bilateraal als via multilaterale kanalen – hulp aan de noodlijdende Venezolaanse bevolking?

4

Op welke wijze beïnvloedt de erkenning van Juan Gauidó als president van Venezuela de mogelijkheden tot humanitaire hulp aan de Venezolaanse bevolking, zowel in Venezuela zelf als in de buurlanden?

5

Op welke wijze worden de buurlanden van Venezuela ondersteund in het opvangen van vluchtelingen?

6

Welke mogelijkheden ziet u om de humanitaire hulp aan de Venezolanen in Venezuela, via bijvoorbeeld via het Internationale Comité van het Rode Kruis en instellingen van de Verenigde Naties, te intensiveren om de noodlijdende situatie van de bevolking waar mogelijk te verbeteren?

7

Kunt u aangeven welke landen inmiddels humanitaire hulp geven aan Venezuela?

8

Zijn er binnen de recentelijk door de Europese Unie opgerichte International Contact Group gesprekken over de behoeften voor humanitaire hulp aan Venezuela?

1) https://www.nu.nl/buitenland/5723166/venezuela-herziet-relaties-met-eu-landen-na-erkennen-guaido-als-president.html

2) https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/crisis-in-venezuela-hoe-de-onrust-ontstond-en-waarom-gevreesd-wordt-voor-oorlog~b45d3ad0/


Gerelateerd

De humanitaire crisis in Venezuela en de erkenning van Juan Gauidó

Het bericht dat het Rode Kruis Venezuela mag betreden met hulpgoederen

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

Venezolaans conflictgoud dat via Curaçao en Aruba wordt verhandeld

Het bericht dat Minister-President Rutte volgende week voor de tweede maal President Trump bezoekt

Antwoord op vragen van het lid Van den Hul over het voortdurende conflict in Congo dat bij het uitblijven van hulp de komende maanden de levens kan eisen van duizenden kinderen

Het voornemen van de Staatssecretaris tot ondertekenen namens de Nederlandse regering van het Global Compact for Migration (“Marrakesh Immigratiepact”)

Het akkoord met Venezuela

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl