Tweedemonitor / Kamervraag / Het (mogelijke) gebruik van chemische middelen tijdens militaire operatie in West Papoea door het door het Indonesische legerHet (mogelijke) gebruik van chemische middelen tijdens militaire operatie in West Papoea door het door het Indonesische leger

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z01316

2019Z01316

Vragen van de leden Ploumen (PvdA), Van Ojik (GroenLinks) en Karabulut (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het (mogelijke) gebruik van chemische middelen tijdens militaire operatie in West Papoea door het door het Indonesische leger. (ingezonden 25 januari 2019)

1

Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving over het (mogelijk) gebruik van chemische middelen tijdens militaire operatie in West Papoea door het door het Indonesische leger in december 2018? 1) 2) 3) 4)

2

Heeft u hierover contact gehad met uw Indonesische ambtsgenoot om uw zorgen over de bevolking van West Papoea over te brengen? En zo nee, waarom niet?

3

Heeft u contact opgenomen of laten opnemen met vertegenwoordigers van de bevolking in Papoea om u te laten informeren over de situatie?

4

Heeft u contact gehad met uw ambtsgenoten over deze berichtgevingen, in het bijzonder die van Australië, Solomon Islands, Vanuatu, Fiji and New Caledonia? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is het resultaat hiervan?


5

Hoe denkt u over de oproep van The Free West Papua movement voor een internationaal onafhankelijke ‘factfinding’ missie naar het gebied?


6

Deelt u de opvatting dat de aanhoudende berichtgeving over de situatie en mensenrechtenschending van de inwoners van West Papoea aanleiding geeft tot het instellen van een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de situatie op West Papoea?


7

Gaat u in internationaal verband steun vergaren tot het instellen van een onafhankelijk onderzoek daar ter plaatse? Zo nee, waarom niet?


1) https://www.theguardian.com/world/2018/dec/24/indonesia-denies-using-white-phosphorous-in-west-papua

2) https://www.thesaturdaypaper.com.au/2018/12/22/exclusive-chemical-weapons-dropped-papua/15453972007326

3)h ttps://www.democracynow.org/2018/12/26/headlines/indonesian_army_accused_of_using_banned_chemical_weapon_in_west_papua

4) https://morningstaronline.co.uk/article/w/indonesia-accused-of-using-chemical-weapons-on-west-papua%27s-indigenous-people?fbclid=IwAR2MAsxekMb0BascHLoSaKg2nBlQjnpFtM7sQaHr8SkcSOHJTDXEBXnXRms#.XEg2jNxAe5k.facebook


Gerelateerd

De Nieuwsuur-uitzending 'Nederlandse regering heeft morele verplichting West-Papoea te helpen'

Het (mogelijke) gebruik van chemische middelen tijdens militaire operatie in West Papoea door het door het Indonesische leger

De aanhoudende onlusten in West-Papoea

De benarde situatie van Papoea’s in Indonesië

Arrestaties tijdens mensenrechtendemonstraties in West-Papoea

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

De gebeurtenissen op 1 december in West Papoea

De onderdrukking van Papoea’s in Indonesië

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl