Zzp’ers zonder schuldhulp

2019Z01178

Vragen van de leden Raemakers en Van Weyenberg (beiden D66) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over zzp’ers zonder schuldhulp. (ingezonden 24 januari 2019)

1

Bent u bekend met het bericht ‘Overheid laat zzp’ers in geldnood vaak in de kou staan’? 1)

2

Klopt het dat 24 van de 44 grootste gemeenten geen schuldhulpverlening aan zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) verlenen? Hoe past dit bij de mening van het kabinet dat iedereen, ook zzp’ers, met (dreigende) problematische schulden toegang moet hebben tot hulp?

3

Bent u bekend met het voorbeeld dat een zzp’er geen toegang tot de schuldhulpverlening krijgt, omdat de partner van deze ondernemer €4,86 per maand te veel zou verdienen? Zijn er meer van zulke voorbeelden? Vindt u deze situatie gewenst? Hoe zouden zulke situaties voorkomen kunnen worden?

4

Hoe groot is de groep zzp’ers die geen toegang heeft tot de schuldhulpverlening?

5

Hoe groot is de groep zzp’ers die niet aanmerking komt voor het besluit bijstandsverlening zelfstandigen (bbz)?

6

Welke redenen dragen gemeenten aan om de aanvraag van zzp’ers voor schuldhulpverlening af te wijzen? Kan hierbij een uitsplitsing worden gemaakt naar afwijzingen per onderliggende reden?

7

In hoeverre dragen deze afwijzingen bij tot een vergroting of verergering van problematische schulden?

8

Hoe heeft de toegang van zzp’ers tot schuldhulpverlening zich sinds het verschijnen van de Brede schuldenaanpak en sinds de beantwoording van schriftelijke vragen van 25 juni 2018 ontwikkeld? 2)

9

Welke reacties heeft u van gemeenten ontvangen op de aandacht die is besteed aan de toegang tot de schuldhulpverlening voor zzp’ers in het Gemeentenieuws van SZW?

10

Welke stappen heeft u in aanvulling op het bericht in het Gemeentenieuws genomen om samen met gemeenten het kennisniveau rond zzp’ers met schulden te verhogen?

11

Op welke wijze is het budget ter versterking van de landelijke ondersteuning van gemeenten door kennisontwikkeling, professionalisering, kennisuitwisseling, monitoring en coördinatie, ingezet voor het verbeteren van het kennisniveau rond zzp’ers met schulden?

12

Is de bekendheid van de bbz onder ondernemers het afgelopen half jaar toegenomen? Kent u goede voorbeelden van wijzen waarop gemeenten de bekendheid van de bbz onder ondernemers hebben vergroot?

13

Zijn er, volgend op het onderzoek van SEO over ‘Zelfstandigen in en uit de bijstand’, verschillen in de mate waarin gemeenten ondersteuning geven aan startende ondernemers en gevestigde ondernemers? 3)

14

Kunt u deze vragen beantwoorden voor het algemeen overleg Armoede- en schuldenbeleid van 14 februari 2019?



1) Volkskrant, 23 januari 2019

2) https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/06/25/beantwoording-kamervragen-over-het-bericht-zelfstandige-ondernemers-met-schulden-kunnen-vaak-niet-bij-hun-gemeente-terecht%E2%80%99

3) https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2019D00189

Indiener(s)