Antwoord op vragen van het lid De Roon over inzet door Turkije van fosforbommen en/of -granaten in Noord-Syriƫ

 

Hierbij bied ik de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Roon (PVV) over inzet door Turkije van fosforbommen en/of -granaten in Noord-Syrië. Deze vragen werden ingezonden op 19 oktober 2019 met kenmerk 2019Z20177, ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Ploumen (PvdA), ingezonden 21 oktober 2019 (vraagnummer 2019Z20130).

 

 

De Minister van Buitenlandse Zaken,

 

 

 

Stef Blok

[Ondertekenaar 2]

 

 

 

 

[Ondertekenaar 3]

[Ondertekenaar 4]

 

 

Antwoorden van de minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid De Roon (PVV) over inzet door Turkije van fosforbommen en/of -granaten in Noord-Syrië

 

Vraag 1

Deelt u de mening dat het gebruik van fosforbommen en/of -granaten door Turkse strijdkrachten in burgerzones in Noord-Syrië in strijd met de Conventies van Genève is? 1)

 

Antwoord

Witte fosfor bevattende munitie wordt gebruikt in rookgranaten voor

artillerie, alsmede in munitie voor het verlichten van het slagveld. Het

gebruik van deze munitie is, mits in overeenstemming met de regels van

het humanitair oorlogsrecht, niet verboden. Hoewel het humanitair oorlogsrecht geen specifiek verbod op fosformunitie bevat, dient bij het gebruik van munitie, ongeacht het type of soort, het betreffende recht te worden nageleefd. Het gaat hier met name om de beginselen van proportionaliteit, het onderscheid tussen burgers en combattanten, en de plicht tot het nemen van alle mogelijke voorzorgsmaatregelen ter bescherming van de burgerbevolking. Op dit moment beschik ik niet over informatie die bevestigt dat er daadwerkelijk fosformunitie is gebruikt tegen de burgerbevolking in Noord-Syrië. Zie ook mijn antwoord op de vragen van het lid Ploumen (ingezonden 21 oktober 2019 (vraagnummer 2019Z20130).

Vraag 2

Wilt u zich inzetten om te bevorderen dat vermoedens van dergelijke inzet adequaat worden onderzocht door daartoe geschikte instanties en dat zo nodig ook strafrechtelijke vervolging zal plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Ja. De Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft aangegeven dat zij informatie verzamelt. Zoals bekend steunt en stimuleert Nederland de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) waar het kan. De OPCW is de geëigende instantie om onderzoek te doen naar beschuldigingen van gebruik van chemische wapens. Overigens sluit ik daarmee acties via andere kanalen nadrukkelijk niet uit. Zie ook mijn antwoord op de vragen van het lid Ploumen.

 

Vraag 3
Wilt u deze vragen beantwoorden voor 29 oktober 2019? Zo nee, waarom niet?

 

Antwoord

Ik heb mijn uiterste best gedaan om aan uw verzoek tegemoet te komen.

 

 

Indiener(s)

Stef  Blok