Antwoord op vragen van het lid Jasper van Dijk over het bericht ‘Nederland nog niet akkoord met migrantendeal’

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen die zijn gesteld door het lid Van Dijk (SP) aan de minister en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid inzake het bericht ‘Nederland nog niet akkoord met migrantendeal’.

Deze vragen werden ingezonden op 24 juli 2019 met kenmerk 2019Z15364.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Ankie Broekers-Knol

2019Z15364

(ingezonden 24 juli 2019)

1

Wat is uw oordeel over het bericht ‘Nederland nog niet akkoord met migrantendeal’? 1)

2

Klopt het dat het voorstel van Frankrijk en Duitsland behelst dat migranten die aankomen in Europa zo snel mogelijk beoordeeld worden en vervolgens verdeeld worden over de lidstaten?

3

Klopt het dat Nederland niet akkoord is gegaan met dit voorstel? Zo ja, waarom niet?

4

Wat bedoelt u in dit verband met de opmerking dat de opname van vluchtelingen “niet disproportioneel” mag zijn?

5

Klopt het tevens dat u als voorwaarde heeft gesteld dat de identificatie aan de buitengrens wordt gedaan? Bedoelt u met identificatie de asielprocedure? Zo nee, wat dan wel?

6

Ziet u dit voorstel als een oplossing voor het probleem van reddingsschepen die langdurig niet worden toegelaten tot Europese havens? Zo nee, welke oplossing ziet u dan voor dit humanitaire drama?

8

Bent u bereid te bemiddelen tussen Frankrijk en Duitsland en tussen Italië en Malta teneinde een overeenkomst te sluiten waarin wordt voorzien in opvangvoorzieningen voor vluchtelingen in de regio waar UNHCR en IOM hun medewerking aan kunnen verlenen en in de ontscheping van migranten aan de buitengrenzen van Europa waarbij erkende vluchtelingen eerlijk over de lidstaten verdeeld worden?

Antwoord vragen 1 t/m 6 en 8

Graag verwijs ik u naar de aanbiedingsbrief bij het verslag van de informele JBZ-raad van 18 en 19 juli jl. Daarin is een toelichting opgenomen op de discussies over ontscheping die plaatsvonden in Helsinki en tijdens de vervolgbijeenkomst in Parijs. Zoals toegelicht in het verslag, hebben de bijeenkomsten niet geresulteerd in een tijdelijk mechanisme dat, wat het kabinet betreft, kan bijdragen aan de gewenste structurele oplossing voor ontscheping. Het kabinet zal blijven aandringen op een mechanisme waarin een zo groot mogelijke groep, zo niet alle lidstaten, haar verantwoordelijkheid neemt. Inclusief de lidstaten van aankomst. Daarnaast blijft het kabinet voorstander van een algemeen verdelingsmechanisme waarin bij aankomst middels een verplichte grensprocedure onderscheid wordt gemaakt tussen kansrijke asielzoekers, kansarme asielzoekers en irreguliere economische migranten. Hierbij draagt het kabinet tevens uit, dat herplaatsing alleen aan de orde is wanneer een lidstaat onder aanhoudende, disproportionele druk staat.

7

Klopt het voorts dat Italië en Malta als alternatief hebben voorgesteld om een opvangvoorziening in de regio in te richten? 2) Hoe werd binnen de EU over dit voorstel geoordeeld? Is hiervoor een meerderheid?

Antwoord vraag 7

Dat klopt. Hier is geen meerderheid voor in de EU. Zoals vaker met uw Kamer gewisseld is externalisering van Europese asielprocedures geen reële oplossing. In plaats daarvan zet het kabinet in op onder andere betere opvang en bescherming in derde landen, zodat vluchtelingen en ontheemden dicht bij huis bescherming en kansen worden geboden en de noodzaak om verder te migreren wordt weggenomen.

1) https://www.telegraaf.nl/nieuws/1193894274/nederland-nog-niet-akkoord-met-nieuwe-migrantendeal

Indiener(s)