Antwoord op vragen van de leden De Graaf, Markuszower en Wilders over het bericht 'Jihadboeken in bajesbieb/Haatlectuur op bestelling'

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden De Graaf, Markuszower en Wilders (allen PVV) van uw Kamer over het bericht ‘Jihadboeken in bajesbieb’ (ingezonden 4 januari 2019).

De Minister voor Rechtsbescherming,

Sander Dekker

Antwoorden Vragen van de leden De Graaf, Markuszower en Wilders (allen PVV) aan de ministers van Justitie en Veiligheid en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht 'Jihadboeken in bajesbieb/Haatlectuur op bestelling' (ingezonden 4 januari 2019; nr. 2019Z00050)

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht ‘Jihadboeken in bajesbieb/Haatlectuur op bestelling’?

Antwoord op vraag 1
Ja.

Vraag 2
Hoe komt het dat u zo van het padje bent dat u beter zorgt voor islamitische bajesklanten dan voor gewone burgers?

Antwoord op vraag 2

Deze vraag gaat uit van een veronderstelling die ik niet onderschrijf.

Vraag 3
Wat is uw reactie op uw confrontatie met de ware aard van de islam, zoals beschreven in de in het artikel genoemde islamboeken zoals het vernederen, terroriseren en doden van Joden, christenen en andere niet moslims, het (met geweld) onderwerpen van niet-moslims, gebieden en landen, het invoeren van de sharia in onderworpen gebieden en het islamiseren van o.a. Nederland?

Antwoord op vraag 3
Alle literatuur die aanzet tot haat, geweld of strafbare feiten in het algemeen keur ik ten zeerste af.

Vraag 4
In hoeveel gevangenissen hebben moslims toegang tot islamitische boeken?

Antwoord op vraag 4
In de Penitentiaire Beginselenwet (Pbw) is bepaald dat elke gedetineerde in beginsel het recht heeft om boeken te lezen die passen bij zijn levensovertuiging en interesses. Daarom hebben gedetineerden in een Penitentiaire Inrichting in Nederland ook toegang tot boeken met betrekking tot de Islam. De directeur kan wel de invoer van bepaalde boeken, kranten en tijdschriften weigeren, wanneer die de orde of de veiligheid binnen de inrichting verstoren. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als boeken aanzetten tot discriminatie of geweld. In de beantwoording van de schriftelijke vragen van het CDA over hetzelfde onderwerp licht ik deze afweging nader toe.[1]


Vraag 5
Hoeveel moslims zitten er in Nederland in een gevangenis en hoeveel gevangenisimams zijn er werkzaam?

Antwoord op vraag 5
Gedetineerden worden niet centraal geregistreerd op religie of levensbeschouwing.

Er zijn 43 FTE islamitisch geestelijk verzorgers in dienst (peildatum 1-1-2019) ten behoeve van alle locaties van DJI (gevangeniswezen, vreemdelingenbewaring, forensische zorg en justitiële jeugdinrichtingen).

Vraag 6
Ziet u eindelijk in wat het doel van de islam is? Zo nee, wat is het doel dan volgens u?

Antwoord op vraag 6
De Nederlandse staat gaat niet over de inhoudelijke invulling van religies voor zover deze passen binnen de wettelijke kaders. Dit strookt namelijk niet met het basisbeginsel van scheiding tussen kerk en staat dat we in Nederland hanteren.

Vraag 7
Bent u bereid alle islamitische boeken uit de gevangenissen te bannen en gevangenisimams te ontslaan? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op vraag 7
Nee. Een gedetineerde heeft in beginsel het recht om boeken te lezen die passen bij de eigen levensovertuiging en interesses. Slechts wanneer de orde of veiligheid binnen de inrichting in het geding is, kan de directeur de invoer van bepaalde boeken, kranten en tijdschriften weigeren.

Op grond van artikel 41 lid 2 van de Pbw is de directeur van de inrichting verplicht zorg te dragen voor voldoende geestelijke verzorging, die zoveel mogelijk aansluit bij de godsdienst of levensovertuiging van de gedetineerden. Daarom heeft DJI naast geestelijk verzorgers van andere godsdiensten of overtuigingen ook islamitisch geestelijk verzorgers in dienst.

Vraag 8
Begrijpt u nu dat Nederland gede-islamiseerd moet worden teneinde onze democratie, rechtsstaat en veiligheid te waarborgen? Zo ja, wanneer neemt u een aanvang daarmee? Zo nee, welke reden heeft u nog meer nodig?

Antwoord op vraag 8
Twee kernelementen van onze democratische rechtstaat die grondwettelijk zijn vastgelegd zijn de vrijheid van godsdienst en gelijke behandeling van religies. Alle religies zijn in Nederland gelijk voor de wet. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zetten zich in voor deze en andere vrijheden.

1) Telegraaf, 4 januari 2019, https://www.telegraaf.nl/e/2983739/



[1] Antwoorden op schriftelijke vragen van het lid Van Toorenburg (CDA), over het bericht ‘Haatlectuur voor het grijpen in bajes Vught’, ingezonden 7 januari 2019.

Indiener(s)