Tweedemonitor / Kamervraag / Het mogelijk maken van hoogtechnologisch draagmoederschap voor paren van gelijke geslachtHet mogelijk maken van hoogtechnologisch draagmoederschap voor paren van gelijke geslacht

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z21024

2018Z21024

Vragen van het lid Bergkamp (D66) aan de ministers voor Rechtsbescherming en voor Medische Zorg over het mogelijk maken van hoogtechnologisch draagmoederschap voor paren van gelijke geslacht. (ingezonden 14 november 2018)

1

Bent u bekend met de rondgang van De Monitor bij IVF-klinieken? 1)

2

Hoe beoordeelt u dat zowel MC Kinderwens in Leiderdorp als Nij Geertgen in Elsendorp in 2019 starten met het mogelijk maken van een hoogtechnologisch draagmoederschap voor paren van het gelijke geslacht?

3

Hoe beoordeelt u de woorden van directeur Marc Scheijven van Nij Geertgen in Elsendorp die stelt dat “het te gek voor woorden is dat homostellen, maar ook vrouwen met bijvoorbeeld oncologische klachten, naar het buitenland moeten gaan teneinde daar hun kinderwens in vervulling te laten gaan”?

4

Klopt het dat er, op basis van de stand van de wetenschap, geen medische bezwaren meer zijn tegen het mogelijk maken van hoogtechnologisch draagmoederschap voor paren van het gelijke geslacht nu de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM) eind augustus 2018 hun nieuwe Modelreglement Embryowet 2) bekend maakte?

5

Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat er steeds meer medische mogelijkheden zijn voor het aanbieden van hoogtechnologisch draagmoederschap maar dat het ontbreekt aan een juridische regeling voor het draagmoederschap?

6

Wanneer wordt het onderzoek aangaande het mogelijk maken van een juridische regeling voor het draagmoederschap, inclusief de kabinetsreactie hierop, naar de Kamer gestuurd? Kunt u specifieker zijn dan ‘begin 2019’, zoals zij in maart 2018 aan de Tweede Kamer berichtten? 3)

7

Kunt u voorts aangeven welke onderzoeksopdracht is meegegeven aan het Zorginstituut Nederland voor wat betreft de vergoeding van hoogtechnologisch draagmoederschap? Kunt u specifieker zijn dan ‘begin 2019’, zoals zij in maart 2018 aan de Tweede Kamer berichten?

1) https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/rondgang-ivf-klinieken-homoparen-met-een-draagmoeder-kunnen-vanaf-2019-terecht-in-nederland

2) https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2018/08/Modelreglement-Embryowet-NVOG-en-KLEM-definitief-augustus-2018.pdf

3) 33 836 nr. 24


Gerelateerd

Het mogelijk maken van hoogtechnologisch draagmoederschap voor paren van gelijke geslacht

Het bericht dat er in Oekraïne honderden draagmoederbaby’s wachten tot ze opgehaald worden door hun wensouders

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

Het artikel 'Beroepsgroep gynaecologen: IVF-draagmoederschap ook mogelijk voor homostellen'

Het advies van het Zorginstituut Nederland omtrent financiering hoogtechnologisch draagmoederschap

Het voornemen van de Staatssecretaris tot ondertekenen namens de Nederlandse regering van het Global Compact for Migration (“Marrakesh Immigratiepact”)

Het bericht dat oud-minister Opstelten het ‘minder Marokkanen-proces’ zou hebben beïnvloed

Antwoord op vragen van het lid Van Eijs over de uitzending van Tegenlicht omtrent Ruimtepuinruimer

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl