Tweedemonitor / Kamervraag / De reactie vanuit de Europese Commissie, Navo en Europese leiders op de uitslag van het referendum in MacedoniëDe reactie vanuit de Europese Commissie, Navo en Europese leiders op de uitslag van het referendum in Macedonië

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z17357

2018Z17357

Vragen van het lid Leijten (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de reactie vanuit de Europese Commissie, Navo en Europese leiders op de uitslag van het referendum in Macedonië (ingezonden 2 oktober 2018)

1

Beoordeelt u het referendum als een interne kwestie over de naam van het land of als een stem voor of tegen lidmaatschap van de Navo en op termijn van de Europese Unie (EU)?

2

Erkent u dat de uitbundige reacties van Navo-baas Stoltenberg, voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en uitbreidings-eurocommissaris Hahn op de uitslag doen vermoeden dat de EU en Navo het referendum zien als keuze voor de EU en Navo? 1) 2) Kunt u uw antwoord toelichten?

3

Vindt u het ook voorbarig dat de Navo-baas en de uitbreidings-eurocommissaris de uitslag omarmen, omdat deze - in verband met de lage opkomst – ongeldig is? Kunt u uw antwoord toelichten?

4

Wat vindt u van de inmenging van de heer Tusk die vooraf een filmpje tot de bevolking richtte met als boodschap dat enkel een ja vooruitgang brengt? 3)

5

Is het gerechtvaardigd dat de EU zich terecht inspant tegen inmenging van andere mogendheden op nationale verkiezingen, maar dat zij zelf een erg actieve rol heeft gespeeld in het referendum van Macedonië en daarmee wellicht een boycot heeft afgeroepen? Kunt u uw antwoord toelichten?

1) https://www.nd.nl/nieuws/actueel/buitenland/brussel-hoopt-dat-macedonie-kans-grijpt.3141275.lynkx

2) http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2018/10/01/joint-statement-by-president-tusk-and-nato-secretay-general-stoltenberg-on-the-consultative-referendum-in-the-former-yugoslav-republic-of-macedonia/

3) https://twitter.com/eucopresident/status/1041671889373024257


Gerelateerd

De reactie vanuit de Europese Commissie, Navo en Europese leiders op de uitslag van het referendum in Macedonië

Het achterhouden van een rapport van de CTIVD

Het uitvoeren van de motie Van Helvert c.s. inzake het bijeen roepen van de NAVO-raad

Het bericht ‘Russia invites Albania, North Macedonia to join the Eurasian Union’

De veroordeling van Catalaanse politici en protestleiders

Het bericht ‘Opnieuw betwiste ruiming kippen door salmonella’

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

De geheime gesprekken van de Europese Commissie met voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk de heer Blair en de heer George Soros over een tweede Brexit-referendum

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl