‘designer dogs’ en ‘designer cats’

2018Z16524

Vragen van de leden Weverling (VVD), Von Martels (CDA) en Moorlag (PvdA) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over ‘designer dogs’ en ‘designer cats’. (ingezonden 21 september 2018)

1

Herinnert u zich de door de Stichting Dier & Recht aan u en de Kamer aangeboden petitie met de titel ‘Stop het fokken van designer cats’? 1)

2

Bent u op de hoogte van de eerder dit jaar in het Europees Parlement georganiseerde conferentie ‘Animal Health and Welfare: Breeding for extremes in dogs and cats’, een initiatief van de EU Dog and Cat Alliance, de Federation of Veterinarians of Europe (FVE) en de Federation of European Companion Animal Veterinary Associations (FECAVA)? 2)

3

Bent u op de hoogte van kenmerken van honden en katten veroorzaakt door een bepaalde manier van fokken, zoals platte gezichten, vernauwde neusgaten, extreme huidplooien en uitpuilende ogen? Bent u daarnaast op de hoogte van gezondheidsrisico’s voor dieren die hieruit kunnen voortvloeien, zoals moeite met ademen, huidinfecties, oogziekten en neurologische problemen?

4

Deelt u de mening dat bovenstaande praktijken absoluut onwenselijk en onaanvaardbaar zijn? Zo nee, waarom niet?

5

Bent u op de hoogte van de uitspraken van oud-staatssecretaris van Economische Zaken Bleker, die het fokken van erfelijk gehandicapte gezelschapsdieren “van God los” noemde? Is dit ook uw mening? Zo nee, waarom niet? 3)

6

Kunt u inzicht geven hoe groot het probleem van het fokken van dieren met erfelijke aandoeningen, zoals ‘designer dogs’ en ‘designer cats’ in Nederland is? Zo nee, waarom niet?

7

Wat wordt er op dit moment al gedaan wordt om het fokken van dieren met erfelijke aandoeningen in Nederland tegen te gaan?

8

Is artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren naar uw mening ook van toepassingen op het fokken van dieren met erfelijke aandoeningen? Zo nee, waarom niet?

9

Wordt er op dit moment gehandhaafd om het fokken van dieren met erfelijke aandoeningen tegen te gaan? Zo ja, hoe vaak wordt hierop gehandhaafd?


10

Deelt u de mening dat de praktijken rondom het fokken van dieren met erfelijke aandoeningen strenger moeten worden aangepakt zodat de risico’s omtrent de gezondheid van dieren zoals honden en katten in Nederland kunnen worden tegengegaan? Zo nee, waarom niet?

11

Komt u op korte termijn met regelgeving waarin ook specifiek aandacht wordt gegeven aan maatregelen tegen het fokken met dieren met erfelijke aandoeningen? Zo nee, is de huidige regelgeving en handhaving naar uw mening voldoende?

12

Op de voornoemde conferentie is opgeroepen de aanpak van ‘designer dogs’ en ‘designer cats’ op Europees niveau aan te pakken. Deelt u deze oproep? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid dit in Europa te agenderen?

13

Bent u bereid om met vertegenwoordigers van organisaties die huisdieren houden dan wel fokken, brancheorganisaties van dierenartsen en organisaties die opkomen voor dierenwelzijn in overleg te treden om een samenhangende aanpak te ontwikkelen om het fokken op erfelijke eigenschappen die de gezondheid en het welzijn van dieren schaden tegen te gaan? Zo nee, waarom niet?


1) https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/petitie-tegen-designer-cats-in-radar-reactie-nvwa-en-ministerie-lnv
2) Parliament Magazine, issue 479, p. 14-16. In te zien via https://www.theparliamentmagazine.eu/articles/magazines/issue-479-09-july-2018
3) https://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/02/met-de-fokker-de-fokkers-aanpakken-12267812-a789282