Tweedemonitor / Kamervraag / De sluiting van Aramese scholen door de Koerdische YPG in Noordoost-SyriëDe sluiting van Aramese scholen door de Koerdische YPG in Noordoost-Syrië

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z15428

2018Z15428

 

Vragen van de leden Omtzigt en Van Helvert (beiden CDA) en Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de sluiting van Aramese scholen door de Koerdische YPG in Noordoost-Syrië (ingezonden 6 september 2018)

 

1           

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat de Koerdische militie YPG de afgelopen weken meerdere christelijke (Aramese, Armeense, Katholieke)  scholen in Noord-Syrië gesloten heeft en dat christelijke leiders die in de Noordoost-Syrië wonen, hiertegen samen een fel protest hebben doen uitgaan? 1)

 

2          

Hoe beoordeelt u het feit dat scholen van minderheden nu gesloten worden in Noordoost-Syrië en dat dit leidt tot felle demonstraties, waarbij in de lucht geschoten is, in Noordoost-Syrië?

 

3           

Welke contacten onderhoudt de Nederlandse regering met de YPG in Noordoost-Syrië op dit moment?

 

4          

Bent u bereid er in uw contacten op aan te dringen dat de YPG niet overgaat tot onteigening, scholen (her)opent en oog heeft voor culturele en religieuze vrijheid?

 

5           

Ziet u het gevaar dat in de oorlog in Syrië, die ten einde lijkt te lopen, aan het eind – vlak voor een wapenstilstand  - nog een keer massaal etnische zuiveringen zullen plaatsvinden?

 

6           

Welke inspanningen ondersteunt Nederland (bijvoorbeeld in de VN Veiligheidsraad) op dit moment voor een wapenstilstand in Syrië?

 

1) Leaders and priests of Christian churches in Syria's Hasakah issued a statement today on the attacks of YPG/PYD on schools, churches and confiscating properties of Christians in Qamishli: https://syria.liveuamap.com/en/2018/18-august-leaders-and-priests-of-christian-churches-in-syrias en https://kerkinnood.nl/actueel/aartsbisschop-boos-koerden-sluiten-christelijke-scholen


Gerelateerd

De sluiting van Aramese scholen door de Koerdische YPG in Noordoost-Syrië

De hogeschool Saxion, die een stuk over de Aramese genocide niet plaatst omdat er ophef en discussie over is in Nederland

De zorgelijke situatie van Aramese christenen in zuidoost Turkije

De steun van de Nederlandse regering aan de rebellen in Zuid-Syrië

Een mogelijke nieuwe illegale militaire interventie door Turkije in het noorden van Syrië

Het (mogelijke) gebruik van chemische wapens bij de Turkse inval in Noord Syrie

Het bericht ‘Nederland stuurt Yezidi’s terug naar de tentenkampen en dat is tegen de eigen regels zeggen advocaten’

Branden in Aramese dorpen in Turkije

© 2017-2019 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl