Tweedemonitor / Kamervraag / De berichten dat tegen vijf Soedische mensenrechtenactivistes de doodstraf is geëistDe berichten dat tegen vijf Soedische mensenrechtenactivistes de doodstraf is geëist

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z14906

Vragen van de leden Ploumen (PvdA), Voordewind (ChristenUnie), Ten Broeke (VVD), Van Ojik (GroenLinks), AgnesMulder (CDA), Sjoerdsma (D66) en Van der Staaij (SGP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de berichten dat tegen vijf Saoedische mensenrechtenactivistes de doodstraf is geëist (ingezonden 27 augustus 2018).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten dat tegen vijf Saoedische mensenrechtenactivistes de doodstraf is geëist?1

Vraag 2

Wat vindt u ervan dat in Saoedi-Arabië mogelijk mensen worden onthoofd louter en alleen omdat zij hebben gedemonstreerd en getwitterd hebben voor meer werk en meer rechten in hun regio?

Vraag 3

Verloopt naar uw mening de procesgang van deze vrouwen eerlijk?

Vraag 4

Welke mogelijkheden ziet u om, al dan niet in Europees verband, druk uit te oefenen op de Saoedische regering om vreedzame demonstranten niet op te sluiten en de doodstraf tegen hen te eisen?

Vraag 5

Wat was de reactie van Saoedi-Arabië op de gezamenlijke EU-demarche waar u in antwoorden op eerdere Kamervragen over schrijft?2

Vraag 6

Hoe beoordeelt u deze nieuwe serie mogelijke doodstraffen en de toegenomen arrestaties van mensenrechtenactivisten tegen de achtergrond van het hervormingsbeleid dat door de regering van het Koninkrijk Saoedi-Arabië en kroonprins Mohammed bin Salman wordt doorgevoerd?

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Karabulut (SP), ingezonden 27 augustus 2018 (vraagnummer 2018Z14902).


Gerelateerd

De berichten dat tegen vijf Soedische mensenrechtenactivistes de doodstraf is geëist

Arrestaties tijdens mensenrechtendemonstraties in West-Papoea

Het massaproces en de doodstraf voor een persfotograaf in Egypte

De door Egypte geëiste doodstraf tegen fotojournalist Shawkan

Het bericht ‘Oeganda komt opnieuw met wet voor doodstraf homoseksualiteit’

Het bericht 'Ze vermoordde haar man toen hij haar verkrachtte. Nu krijgt Noura (19) de doodstraf'

Doodstraf voor homo’s in Brunei

De mogelijke executie van een Saudische tiener

© 2017-2019 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl