Tweedemonitor / Kamervraag / Mensenrechtenschendingen in Saudi-ArabiëMensenrechtenschendingen in Saudi-Arabië

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z14902Vragen van het lid Karabulut (SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over mensenrechtenschendingen in Saudi-Arabië (ingezonden 27 augustus 2018).

Vraag 1

Kent u het bericht «Saudi-Arabië: mensenrechtenverdedigers keihard aangepakt» van Amnesty International, over het gevangenhouden van voorvechters van vrouwenrechten en het mogelijk opleggen van de doodstraf?1

Vraag 2

Deelt u de analyse dat het gevangenhouden van voorvechters van vrouwenrechten en het mogelijk opleggen van de doodstraf alleen maar is bedoeld om andere mensenrechtenverdedigers af te schrikken? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Bent u het ermee eens dat de internationale pr-campagne die is opgezet niet kan verhullen dat in werkelijkheid de onderdrukking in Saudi-Arabië van iedereen die er een andere mening op nahoudt alleen maar toeneemt? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Bent u bereid in uw contacten met Saudi-Arabië steevast aandacht te vragen voor de oproep van Amnesty International, te weten: het onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten van alle gewetensgevangenen, het beëindigen van de onderdrukking van het recht op vrijheid van meningsuiting en de discriminatie van vrouwen en het niet langer opleggen van doodvonnissen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, ziet u mogelijkheden om de druk op Saudi-Arabië op te voeren opdat aan deze oproep tegemoet gekomen wordt?


X Noot
1

Saudi-Arabië: mensenrechtenverdedigers keihard aangepakt, https://www.amnesty.nl/actueel/saudi-arabie-mensenrechtenverdedigers-keihard-aangepakt, 23 augustus 2018.


Indiener

Sadet Karabulut (SP)


Gericht

Stef Blok (VVD)


descriptionAccess ( 4698 )

Publicatiedatum
27 Augustus 2018Gerelateerd

De berichten dat tegen vijf Soedische mensenrechtenactivistes de doodstraf is geëist

Het massaproces en de doodstraf voor een persfotograaf in Egypte

Het bericht 'Ze vermoordde haar man toen hij haar verkrachtte. Nu krijgt Noura (19) de doodstraf'

Het bericht ‘Oeganda komt opnieuw met wet voor doodstraf homoseksualiteit’

Doodstraf voor homo’s in Brunei

De door Egypte geëiste doodstraf tegen fotojournalist Shawkan

De mogelijke executie van een Saudische tiener

Het bericht dat Brunei extreme straffen invoert, onder meer de doodstraf voor homoseksuele handelingen

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl