Tweedemonitor / Kamervraag / Verplichte nascholing voor ervaren chauffeursVerplichte nascholing voor ervaren chauffeurs

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z14496

Vragen van het lid Gijs vanDijk (PvdA) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over verplichte bijscholing voor ervaren chauffeurs (ingezonden 3 augustus 2018).

Vraag 1

Kent u het artikel «Tekort aan truckers bedreigt bevoorrading winkels»?1

Vraag 2

Is het waar dat ervaren oudere chauffeurs die al jarenlang op de vrachtwagen rijden worden verplicht bijscholing te volgen om code 95 in hun rijbewijs te krijgen?

Vraag 3

Wat is de toegevoegde waarde om deze bijscholing voor ervaren chauffeurs te verplichten? Waarom wordt niet gekozen voor het gebruikelijke automatisch bijschrijven in het rijbewijs?

Vraag 4

Wat zijn de precieze kosten voor deze bijscholing? Bent u bereid om tegemoet te komen aan de, zoals de brancheorganisatie voor het beroepsgoederenvervoer stelt, «veel te hoge kosten» van de nascholing?

Vraag 5

Zijn er daarbij mogelijkheden om op een andere wijze, zonder hoge kosten, code 95 te kunnen krijgen of behouden? Bent u bereid om de aantoonbare ervaring van chauffeurs van vrachtwagens mee te laten wegen?

Vraag 6

Deelt u de mening dat deze bijscholing voor ervaren chauffeurs niet bevorderlijk is om het tekort aan vrachtwagenchauffeurs te verminderen? Bent u bereid om naar de bezwaren van de oudere chauffeurs te luisteren?

Vraag 7

Hoe kijkt u aan tegen de praktijken in met name Midden- en Oost-Europa waar rijbewijzen met code 95 online te koop zijn? Gaat u deze oneerlijke concurrentie aankaarten bij de eerstvolgende Transportraad? Bent u bereid om op de Nederlandse wegen beter te handhaven op verkeersveiligheid en rijvaardigheid van truckchauffeurs?


X Noot
1

AD.nl, 2 augustus 2018, «Tekort aan truckers bedreigt bevoorrading winkels» (https://www.ad.nl/binnenland/tekort-aan-truckers-bedreigt-bevoorrading-winkels~aa6ee912/)


Gerelateerd

Verplichte nascholing voor ervaren chauffeurs

Het bericht ‘Chauffeurs moesten tijdens storm de weg op’

Misstanden in het Europese wegtransport

Uber

De sluiting van een grote truckparking bij Venlo en het gebrek aan goede alternatieven

De verplichte Marokkaanse nationaliteit

De berichtgeving over gezichtsbedekkende kleding in het openbaar vervoer

Uitbuiting van vrachtwagenchauffeurs

© 2017-2019 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl