Tweedemonitor / Kamervraag / Een tsunami van islamitisch geweld tegen christenen in NigeriaEen tsunami van islamitisch geweld tegen christenen in Nigeria

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z14184Vragen van de leden De Roon en Wilders (beiden PVV) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over een tsunami van islamitisch geweld tegen christenen in Nigeria (ingezonden 17 juli 2018).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de recente moordpartijen in Nigeria waarbij christenen massaal het slachtoffer zijn geworden van islamitisch geweld?1

Vraag 2

Klopt het dat onder de islamitische Fulani bevolking niet alleen herders maar ook geharde jihadisten rondlopen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Deelt u de mening dat deze bloederige tsunami van geweld, die gepaard gaat met het platbranden van huizen en kerken, steeds meer de signatuur draagt van een etnische zuivering?

Vraag 4

Herinnert u zich de antwoorden op eerdere Kamervragen waarin u stelde dat er «geen aanwijzingen zijn dat achter de geweldplegingen een (vooropgezette) religieuze agenda schuilgaat»?2

Vraag 5

Bent u inmiddels wel van mening dat er een islamitische agenda schuilgaat achter de moordpartijen?

Vraag 6

Heeft u er inmiddels bij de Nigeriaanse autoriteiten op aangedrongen dat de daders van de moordpartijen niet vrijuit mogen gaan? Zo ja, wat was de reactie van Nigeriaanse zijde?


X Noot
2

Antwoorden van de Minister van Buitenlandse Zaken d.d. 27 maart 2018 op schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij, De Roon, Ten Broeke, Voordewind en Van Helvert. Aanhangsel van de Handelingen Vergaderjaar 2017–2018, nr. 1596.


Gerelateerd

Een tsunami van islamitisch geweld tegen christenen in Nigeria

De moorden op Nigeriaanse christenen door Fulani militanten en Boko Haram

De Ranglijst Christenvervolging 2020 van Open Doors

Het bericht dat de Nigeriaanse overheid verdrijving van christenen toestaat

De bedreiging, onderdrukking en roof van christenen in Irak

Aanvallen door radicale moslims op christenen in Nigeria

Het bericht dat oud-minister Opstelten het ‘minder Marokkanen-proces heeft beïnvloed’

De vernieling van graven van christenen in Turkije

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl