Tweedemonitor / Kamervraag / De sterke toename van het aantal ongelukken met vrachtwagens en de betrokkenheid van buitenlandse chauffeursDe sterke toename van het aantal ongelukken met vrachtwagens en de betrokkenheid van buitenlandse chauffeurs

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z14047

Vragen van het lid Stoffer (SGP) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over de sterke toename van het aantal ongelukken met vrachtwagens en de betrokkenheid van buitenlandse chauffeurs (ingezonden 13 juli 2018).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat het aantal ongevallen met vrachtwagens vorig jaar sterk is toegenomen ten opzichte van 2016?1

Vraag 2

Hoe waardeert u het feit dat bij incidenten op Nederlandse snelwegen in 40% van de gevallen een buitenlandse vrachtwagenchauffeur is betrokken, terwijl ongeveer 13% van het totaal aantal vrachtwagens op de Nederlandse wegen een buitenlands kenteken heeft?

Vraag 3

In hoeverre zou het voorgaande te maken kunnen hebben met verschillen in opleiding tussen Nederlandse en buitenlandse chauffeurs en met verschillen in de technische staat van vrachtwagens?

Vraag 4

Bent u bereid onderzoek te laten doen naar de sterke toename van het aantal ongevallen met vrachtwagens en de onevenredige betrokkenheid van buitenlandse chauffeurs?

Vraag 5

Neemt u de genoemde cijfers en de bijbehorende problematiek mee bij de voorbereiding van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030?

Vraag 6

Wat vindt u van de oproep van brancheorganisaties Transport en Logistiek Nederland (TLN) om appen achter het stuur technisch onmogelijk te maken en tot die tijd in te zetten op meer handhaving en hogere sancties?2


X Noot
1

Nos.nl, 12 juli 2018, «Sterke stijging aantal ongelukken met vrachtwagens», (https://nos.nl/artikel/2241086-sterke-stijging-aantal-ongelukken-met-vrachtwagens.html)

X Noot
2

TLN.nl, 10 juli 2018, «Maak appen achter het stuur onmogelijk», (https://www.tln.nl/actueel/nieuws/Paginas/Maak-appen-achter-het-stuur-onmogelijk.aspx)


Gerelateerd

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl