Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht dat Italië weigert CETA te ratificerenHet bericht dat Italië weigert CETA te ratificeren

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z11497

Vragen van lid Alkaya (SP) aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het bericht dat Italië weigert CETA te ratificeren (ingezonden 15 juni 2018).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat de Italiaanse Minister voor landbouw, de heer Centinaio, van plan is het EU-Canada handelsakkoord (CETA) niet te ratificeren, omdat het onvoldoende bescherming biedt aan specialistische Italiaanse producten?1 Wat is uw reactie hierop?

Vraag 2

Hoe kan het zijn dat er binnen de Europese Unie (EU) 221 Italiaanse specialiteiten worden beschermd, maar in het CETA-verdrag maar 41? Welke 180 Italiaanse producten zijn niet opgenomen en waarom?

Vraag 3

Deelt u de mening dat als er binnen de EU wordt afgesproken dat sommige regionale specialiteiten enkel die naam mogen dragen als zij geproduceerd worden in de herkomstregio, dat ook zou moeten gelden voor de Canadese markt, omdat dit anders oneerlijke concurrentie betekent? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 4

Klopt het dat slechts twee2 van de veertien3 Nederlandse producten die in de EU beschermd worden ook dezelfde bescherming zullen genieten onder CETA? Kunt u de keuze hiervoor verklaren?

Vraag 5

Welke gevolgen heeft deze uitspraak van Minister Centinaio voor de verdere implementatie van het CETA-verdrag?

Vraag 6

Deelt u de mening dat het hiermee wederom duidelijk wordt dat het CETA-verdrag niet in voldoende mate de Europese markt beschermt tegen oneerlijke concurrentie?


Indiener

Mahir Alkaya (SP)


Gericht

Arie Slob (CU)


Access ( 3840 )

Publicatiedatum
15 Juni 2018Gerelateerd

De gevolgen van CETA voor onze rechtsstaat, onze soevereiniteit en de landbouw

Het bericht dat Italië weigert CETA te ratificeren

Het CETA-verdrag dat afbouw gaswinning in de weg staat

Het bericht dat het CETA verdrag lokaal beleid bedreigt

Mogelijke sluipende bevoegdheidsoverdracht door CETA

Canadese wetgeving die het openbaar maken van misstanden in de dierindustrie strafbaar stelt (Bill 156) en over de dood van de Canadese dierenrechtenactiviste Regan Russell.

Het Joint Management Committee on Sanitary and Phytosanitary Measures in het CETA-verdrag

Het bericht dat Canada de Europese voedselveiligheid verwatert

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl