Tweedemonitor / Kamervraag / Nieuwe Amerikaanse sancties tegen leden van de Iraanse Revolutionaire GardeNieuwe Amerikaanse sancties tegen leden van de Iraanse Revolutionaire Garde

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z09386

Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over nieuwe Amerikaanse sancties tegen leden van de Iraanse Revolutionaire Garde (ingezonden 23 mei 2018).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «U.S. sanctions five Iranians it links to Revolutionary Guard Corps»?1

Vraag 2

Klopt het dat het Amerikaanse Department of the Treasury sancties heeft opgelegd aan vijf aan de Iraanse Revolutionaire Garde gelieerde individuen?

Vraag 3

Klopt het tevens dat de individuen in kwestie betrokken waren bij het verspreiden van ballistische rakettechnologie en andere vormen van wapentechnologie?

Vraag 4

Kunt u aangeven of deze individuen ook op de sanctielijst van de Eurooese Unie (EU) staan? Zo nee, waarom niet? Ziet u aanleiding om er in EU-verband voor te pleiten gelijk op te trekken met de Amerikanen als het gaat om sancties tegen individuen die verdacht worden van dergelijke praktijken?

Vraag 5

Deelt u de mening dat het opleggen van sancties in het kader van het schenden van afspraken over de verspreiding of ontwikkeling van ballistisch wapentuig, het instandhouden van het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA – het nucleair akkoord met Iran) niet in de weg hoeft te zitten? Deelt u tevens de mening dat het opleggen van sancties in deze gevallen logischerwijs voortvloeit uit het niet naleven van diverse VN-Veiligheidsraadsresoluties – onder meer resoluties 1929 of 2231 als het om ballistische raketten gaat en resolutie 2216 als het om Jemen gaat – door Iran?


Indiener

Han ten Broeke (VVD)


Gericht

Stef Blok (VVD)


Access ( 3420 )

Publicatiedatum
23 Mei 2018Gerelateerd

Nieuwe Amerikaanse sancties tegen leden van de Iraanse Revolutionaire Garde

Waarnemingen vanaf marineschip Zr. Ms. De Ruyter van een incident met een chemische tanker in de Golf van Oman

De berichten ‘Belastingproblemen Nederlandse Amerikanen nog niet de wereld uit’ en ‘Snel vraagt banken om meer coulance voor Amerikaanse Nederlanders’

Het beëindigen van vluchten naar Teheran door KLM en de gevolgen van Amerikaanse secundaire sancties

Het bericht 'Afghaanse migranten op de Iraanse grens gemarteld en in rivier gegooid'

FATCA en de Accidental Americans

De inbeslagname van een vrachtschip door zowel Groot-Brittannië als Iran

De Amerikaanse luchtaanval op de internationale luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad, waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven is gekomen

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl